De uitzending van 28 januari: Wat gaat ons redden bij een gastekort? // De plannen van IS // Hella Haasse was niet zoals ze leek

Wat gaat ons redden bij een gastekort?

Nederland is in hoge mate afhankelijk van gas: 44 procent van de energievoorziening komt nog van gas. Dat is het dubbele van het Europese gemiddelde. Zijn er opties voor het geval er een gastekort ontstaat door het conflict tussen Rusland en de NAVO over Oekraïne? Wat kunnen we doen als Rusland de gaskraan dichtdraait? En hoe is het in Europa eigenlijk geregeld met de gasvoorziening?

We bespreken het met energie-analist Jilles van den Beukel.

Kunnen we zonder Russisch gas?

IS-gevangenissen tikkende tijdbom?

Na bijna een week strijd is er nog steeds veel onduidelijk over de belegerde IS-gevangenis in Noordoost-Syrië. De Koerdische militie SDF zou een deel hebben heroverd. Er zouden ruim 200 jihadisten en 30 bewakers zijn gedood bij de grootschalige uitbraakpoging. Het offensief in en rondom de stad Hasakah wordt beschouwd als de grootste aanval van IS sinds de val van het kalifaat. Onduidelijk is of, en zo ja hoeveel gevangenen zijn ontsnapt. Terreurgroep Islamitische Staat claimde eerder deze week dat er honderden leden waren bevrijd.

In de studio zit terrorisme-onderzoeker Teun van Dongen, met wie we de ontstane situatie bespreken.

Grootste IS-aanval sinds 2019

Schrijver Hella Haasse was niet zoals het publiek haar kende

Hella Haasse, die geldt als de grootste Nederlandse schrijfster uit de vorige eeuw, was achter de schermen een heel andere vrouw dan haar lezers haar kenden. Volgende week verschijnt haar biografie Leven in de verbeelding waarin duidelijk wordt dat ze vaak eenzaam was en moeite had met het gezinsleven. Biograaf Aleid Truijens had toegang tot het hele literaire en persoonlijke archief van Haasse en kreeg medewerking van haar familie.

De verborgen kant van Hella Haasse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl