Kharkov

De uitzending van 27 januari: Hoe kijken Oekraïners naar de Russische dreiging? / Hoe voorkom je escalaties tijdens een coronacrisis? / Streamingsdiensten verantwoordelijk voor desinformatie? / Voorlopig geen nieuwe flitsbezorgers in Amsterdam

Hoe kijken Oekraïners naar de Russische dreiging?

De militaire spanningen rondom Oekraïne lopen steeds verder op. Onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Charkov, de tweede grootste stad van het land, bij de Russische grens. President Zelensky zei dat die stad bij een inval in handen kan vallen van de Russen. In 2014, na de annexatie van de Krim, probeerden door Moskou gesteunde separatisten, tevergeefs, Charkov ook al onder controle te krijgen. Vooralsnog gaat het leven in de stad gewoon door, ziet Dennekamp.

'De meningen zijn hier meer verdeeld dan in de rest van het land'

Hoe voorkom je escalaties tijdens een coronacrisis?

Er moet meer aandacht zijn voor de sociale gevolgen van het coronabeleid. Dat zeggen twee belangrijke adviesorganen van het kabinet: het Sociaal Cultureel Planbureau en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Ze lopen daarmee vooruit op de langetermijnstrategie voor corona, waarmee het kabinet binnenkort komt.

In het derde en laatste deel van onze serie over de lessen van corona voor de volgende pandemie, kijken we vanavond naar de lessen voor het openbaar bestuur. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat sociale spanningen niet escaleren?

‘Het is een hele lastige, gecompliceerde crisis’

Zijn streamingsdiensten verantwoordelijk voor desinformatie?

Spotify heeft de muziek van Neil Young van de streamingsdienst verwijderd. Dat gebeurt na klachten van Young over desinformatie over het coronavirus, die volgens de zanger via het platform wordt verspreid. De Canadese singer-songwriter schreef deze week in een open brief aan zijn management en platenlabel dat de streamingsdienst moet kiezen tussen zijn muziek of de podcast van de Amerikaanse presentator en komiek Joe Rogan (54).

Is een streamingdienst verantwoordelijk voor de verspreiding van desinformatie? In de studio praat verslaggever Rudy Bouma ons bij.

'Ik vind het wel een stoere actie van Neil Young'

Voorlopig geen nieuwe flitsbezorgers in Amsterdam

In Amsterdam zijn nieuwe 'darkstores' voor flitsbezorging voorlopig niet meer toegestaan. Omdat flitsbezorgdiensten beloven boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen, liggen hun distributiecentra zo dicht mogelijk bij klanten, vaak midden in woonwijken. De ramen van die centra, zogenoemde darkstores, zijn bijna altijd afgeplakt met zwart plastic. Buurtbewoners klagen over geblokkeerde stoepen, verkeersveiligheid en geluidsoverlast.

'Als je er iets van zegt, krijg je een grote mond'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl