1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS / Mattijs van de Wiel

De uitzending van 26 januari: Zaak MH17 bij Europees hof // Coronadebat Tweede Kamer //Soumaya Sahla legt functie neer // Lessen voor de zorg

Zaak MH17 bij Europees hof

7,5 jaar na de ramp met vlucht MH17 staan Nederland en Rusland voor het eerst tegenover elkaar in een rechtszaal. Nederland verwijt Rusland dat het met zijn aandeel in het neerhalen van het vliegtuig het Europees mensenrechtenverdrag heeft geschonden. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. De rechtszaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg staat los van de strafzaak in Nederland.

In Nieuwsuur zijn nabestaande Piet Ploeg en Universitair Docent Internationaal Recht aan de UvA Marieke de Hoon te gast.

Nederland versus Rusland

Coronadebat Tweede Kamer

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de versoepelde coronamatregelen. Na een briefing door Jaap van Dissel van het RIVM zal het in de Kamer onder andere gaan over het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Politiek verslaggever Arjan Noorlander volgt het debat.

Wat zegt de Kamer over de versoepelingen?

Lessen voor de zorg

Nieuwsuur kijkt deze week over de pandemie heen naar de toekomst, met vanavond de lessen voor de zorg in Nederland. Sommige problemen zijn evident, zoals het enorme personeelstekort. Maar zo zijn er meer vraagstukken. Over de oplossingen wordt volop nagedacht.

Deel 1 van de serie waarin we over de pandemie heen kijken, kan je hier ook bekijken:

  • Wetenschappers waarschuwen voor volgende pandemie
  • Lessen voor de volgende pandemie: de zorg

Soumaya Sahla legt functie neer

De in opspraak geraakte Soumaya Sahla stopt als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering bij de VVD, maar ze blijft wel lid van de partij. Sahla is voormalig lid van de Hofstadgroep en werd om die reden het middelpunt van een Kamerrel toen PVV-leider Geert Wilders daar schande van sprak tijdens het debat over de regeringsverklaring. In Nieuwsuur een reconstructie van hoe Sahla een thema werd, tot het neerleggen van haar functie.

Hoe Soumaya Sahla een thema werd in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl