Nieuwsuur
ANP

Olaf Dekkers over verwacht OMT-advies

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat staat in het laatste advies aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door NRC. De heropeningen moeten volgens het OMT-advies wel gebeuren onder strenge voorwaarden.

De meest betrokken bewindslieden overleggen maandag met elkaar over de coronamaatregelen. Het kabinet zou van plan zijn om het OMT-advies op te volgen, maar er moet nog wel worden gesproken over de uiterste openings- en sluitingstijden. Klinisch epidemioloog aan het Leids Universitair Centrum Olaf Dekkers is te gast in de studio.

'Geen epidemiologische reden om te wachten met versoepelingen'

Barbados in de ban van klimaatcrisis

Ze dragen nauwelijks bij aan de opwarming van de aarde, maar hebben er het meeste onder te lijden. Tientallen kleine eilandstaten in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan en in het Caribisch gebied liggen in de frontlinie van de klimaatcrisis. De premier van Barbados, één van die eilanden, riep in Glasgow de wereld op alles op alles te zetten om de toekomst van deze eilanden veilig te stellen. "1,5 graden opwarming betekent dat we nog kunnen overleven. Twee graden is een doodvonnis."

Nieuwsuur reisde naar Barbados, een eiland in het Caribisch gebied ter grootte van Texel. Daar zie je op welke (onverwachte) manieren de opwarming inwoners nu al raakt.

Te veel zeewier en te weinig water

Overal 30 km per uur in de stad oplossing voor verkeersdoden?

Als het aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt, mag er in die steden straks overal nog maximaal 30 km/u gereden worden. Nu ligt in de helft van de wegen het maximum nog op 50 kilometer. En het is juridisch is het lastig om het overal naar 30 kilometer per uur te veranderen - dan moet namelijk ook overal de weg aangepast worden met bijvoorbeeld drempels. Terwijl er ook al nieuwe, digitale technieken zijn om auto's automatisch te begrenzen.

Daarom stuurden de wethouders van de vier grote steden een brandbrief naar de Tweede Kamer. Veruit de meeste verkeerongelukken gebeuren op wegen waar de maximumsnelheid 50 kilometer is. Elke dag vallen er twee doden en 70 zwaar gewonden.

Met 'magisch schild' auto's begrenzen op maximumsnelheid

STER reclame