Nieuwsuur
ANP

Rutte reageert op kritische oppositie

Het is de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring. Premier Rutte beantwoordt alle vragen die gisteren zijn gesteld. De oppositiepartijen willen onder meer dat het kabinet de bezuinigingen op de jeugd- en verpleegzorg van tafel haalt. Verder hebben ze kritiek op het optreden van Kamervoorzitter Bergkamp. En zowel oppositie als coalitie willen dat er een plan komt om de koopkracht te repareren. Doet Rutte vandaag al toezeggingen? We spreken vanavond politiek duider Arjan Noorlander.

Dag 2: Rutte antwoordt de Kamer

Theaters en musea openen de deuren

Tientallen theaters in heel Nederland protesteren vandaag tegen het coronabeleid. Zalen worden ingericht als kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon, en op de podia wordt vervolgens opgetreden. Ook een aantal musea organiseert acties. Amsterdam, Nijmegen en andere steden zeggen te gaan handhaven omdat de actie in strijd is met de coronamaatregelen. Wij kijken op verschillende plekken mee.

Theaters toch even open

Onwerkbare situatie op scholen

Musea en theaters willen open, scholen zijn ondertussen al een ruime week weer open. Maar veel leerlingen zitten weer thuis, vaak zelfs hele klassen. Want bij drie of meer besmettingen moet de hele klas thuis in quarantaine. Het kabinet heeft het OMT hierover om advies gevraagd, maar voor de onderwijssector is het duidelijk: de regels zijn niet houdbaar. Hoe doen scholen in andere landen dat?

Steeds meer klassen zitten thuis

Jemen is een kluwen van conflicten

We besteden deze week aandacht aan een aantal conflicten die niet dagelijks het nieuws halen maar al jaren en soms decennia spelen. Vandaag Jemen. Sinds 2015 woedt daar een bloedige burgeroorlog. Tussen de Houthi-rebellen, het regeringsleger en een coalitie van Arabische landen. Het gevolg: meer dan honderdduizend doden, volgens schattingen van de VN, en de grootste humanitaire ramp van de wereld.

De bloedige burgeroorlog in Jemen

STER reclame