Nieuwsuur
ANP

Is omikron onze uitweg uit de crisis?

Ondanks de op stoom gekomen boostercampagne bereikten de besmettingsaantallen deze week het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie. De vraag is: wat staat ons de komende weken te wachten? De nu dominante omikronvariant is waarschijnlijk niet zo ziekmakend als de vorige varianten, maar doordat-ie veel besmettelijker is dreigen ziekenhuizen alsnog vol te raken, mede doordat veel zorgpersoneel thuis zit in isolatie.

In Denemarken, waar de omikrongolf al langer hoog is, verwachten ze de besmettingspiek snel te bereiken. Een heel groot deel van de bevolking is dan immuun. Omikron kan de variant zijn die ons uit de pandemie helpt, zei de directeur van het Deense RIVM. Zij verwacht dat haar land na februari de golf achter de rug heeft.

Kan dat, met iets vertraging, ook gelden voor Nederland? Te gast is klinisch epidemioloog Olaf Dekkers van het Leids Universitair Medisch Centrum.

OND Olaf Dekkers

Commissaris van de Koning in Groningen over gascontract Duitsland

"Ik begrijp heel goed dat het een teleurstelling is voor de mensen in het bevingsgebied." Dat zegt vertrekkend minister Blok van Economische Zaken over zijn aankondiging dat er toch meer Gronings gas nodig is. René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen is in de studio om over dat besluit te praten.

Commissaris van de koning Groningen bereid naar rechter te stappen om gasbesluit

Ruzie over een stuk grond: is het natuur of boerenland?

Waar schuurt het tussen burger en bestuur? Dat onderzoeken we in een nieuwe serie van De Onderstroom, bij de Raad van State. Daar worden allerlei soorten conflicten tussen overheid en burgers beslecht, van dakkapel tot windmolenpark. In Noord-Brabant probeert de natuurbeweging de aanleg van een nieuw landgoed tegen te houden.

Ruzie over een stuk grond: is het natuur of boerenland?

STER reclame