Officieren van Justitie Thijs Berger en Manon Ridderbeks tijdens het MH17-proces ANP
Nieuwsuur

OM eist levenslang voor neerhalen vlucht MH17

Het Openbaar Ministerie eist een levenslange gevangenisstraf tegen de vier verdachten in het MH17-proces. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig in 2014 boven Oekraïne, waardoor alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Digna van Boetzelaer, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, komt de strafeis namens het Openbaar Ministerie toelichten.

'Ze moeten berecht worden als gewone burgers en die mogen geen geweld plegen'

Boosteren van mensen die niet mobiel zijn

Tienduizenden mensen die vanwege een aandoening of ouderdom niet mobiel genoeg zijn om naar een prikstraat te kunnen, zitten nog thuis te wachten op hun booster-vaccinatie. Deze groep kwetsbare mensen zou omwille van hun leeftijd of kwetsbaarheid al aan de beurt moeten zijn geweest. Uit een presentatie van het RIVM in de Tweede Kamer gisteren blijkt dat van de 35.000 zogenoemde niet-mobiele-thuiswonenden nu 339 mensen een booster hebben gehad.

'Het liefst had ik m'n boosterprik gisteren al'

Meer mentale problemen bij scholieren door coronacrisis

Motivatieproblemen, sombere gevoelens en in sommige gevallen zelfs heftiger problematiek als eetstoornissen en automutilatie: een steeds grotere groep middelbare scholieren worstelt met de gevolgen van de coronacrisis. Leerlingen lijden onder het gebrek aan sociaal contact, het niet meer kunnen sporten en bijbaantjes die niet meer doorgaan.

Nieuwsuur sprak met dertien schoolbestuurders, onderwijsonderzoekers en psychologen. Zij signaleren dat het gebrek aan toekomstperspectief en de onzekerheid hun tol beginnen te eisen en omschrijven leerlingen als 'apathisch'.

'Mensen zeggen: het hoort een beetje bij corona. Maar het hoort er niet bij'

STER reclame