1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur

De uitzending van 3 december: Complotdenkers voor de rechter om opruiing // Het Nederlandse boosterbeleid // Angst voor geweld in Bosnië

Complotdenkers voor de rechter

Ze dreigen met tribunalen voor ministers, maar staan vandaag zelf voor de rechter: drie mannen die complotverhalen verspreiden over kindermisbruik. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van opruiing tot moord en bedreiging aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel, demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Verslaggever Rudy Bouma volgt de zaak tegen deze drie de hele dag op de voet. In Nieuwsuur vanavond zijn verslag.

Drie complotdenkers voor de rechter

Boostercampagne

Demissionair minister Hugo de Jonge krijgt veel kritiek op de trage start van het zetten van boosterprikken. De Jonge heeft aangekondigd dat het uitdelen van de boosterprikken de komende tijd sneller zal gaan. Het streven is dat een zo groot mogelijk deel van de 60-plussers en zorgmedewerkers nog dit jaar een boosterprik krijgt. De minister wil dus een inhaalslag maken. Te gast is Roel Coutinho, microbioloog en oud-directeur van het RIVM.

Is boostercampagne nog te redden?

Vrees voor nieuw geweld in Bosnië

Terwijl de trauma's uit het verleden nog in de vezels zitten van veel Bosniakken, lopen de spanningen in Republika Srpska op. Dat is de Servische Republiek, een van de twee grotendeels autonome 'entiteiten' waarin Bosnië aan het eind van de oorlog in de jaren negentig is opgedeeld. Afgevaardigde Schmidt schetst in een rapport namens de internationale gemeenschap aan de Veiligheidsraad van de VN dat afscheiding van Republika Srpska en zelfs een nieuwe oorlog reële mogelijkheden zijn. Een verslag vanuit de Servische republiek van correspondent David Jan Godfroid.

Vrees voor uiteenvallen Bosnië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl