Nieuwsuur
ANP

Avondlockdown en mondkapjesplicht op scholen

Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht van 17.00 uur tot 05.00 uur. Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verplicht in de gang een mondkapje te dragen. Het doel ervan, zei premier Rutte, is om het aantal contacten zo snel mogelijk met minimaal 20 procent terug te brengen.

We spreken met politiek duider Arjan Noorlander. Te gast is epidemioloog Alma Tostmann.

OND Maatregelen

Vliegverbod om virusvariant Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een nieuwe coronavariant ontdekt die zich snel verspreidt. Na een periode met zo'n 200 nieuwe besmettingen per dag, steeg dat aantal woensdag naar 1200 en gisteren naar 2465.

Nederland en een groeiend aantal andere Europese landen stellen vliegverboden in vanuit zuidelijk Afrika. Een speciaal team van de Wereldgezondheidsorganisatie overlegt vanmiddag over de nieuwe variant. We spreken na afloop met viroloog Marion Koopmans, die aan het gesprek deelneemt.

OND Zuid Afrika

Zorginstellingen Zuid-Limburg boosteren hun bewoners zelf

De verpleeghuisbewoners en gehandicapten met een eigen huisarts moeten wachten tot zij aan de beurt zijn voor een boosterprik. Pas vanaf januari 2022 kunnen ze een oproep verwachten. Zij worden geprikt door prikteams van de GGD. In Zuid-Limburg nemen kleine zorginstellingen zelf het heft in handen. Want, zeggen ze, langer wachten is geen optie.

OND Boosteren

STER reclame