Nieuwsuur
EPA

Duitsland heeft nieuwe coalitie

De drie formerende partijen in Duitsland zijn eruit. De sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP presenteren vandaag hun regeerakkoord. Het akkoord betekent dat SPD-leider Olaf Scholz waarschijnlijk Angela Merkel opvolgt als bondskanselier wordt; de Bondsdag zal erover stemmen.

De 'stoplichtcoalitie', genoemd naar de partijkleuren van de drie partijen, zei eerder in te zetten op modernisering van de economie en het tegengaan van klimaatverandering. Wat betekenen de plannen voor de toekomst van Duitsland, en van Nederland? We spreken Otto Fricke, Bondsdaglid van de FDP.

Otto Fricke over de nieuwe coalitie in Duitsland

Kabinet vervroegt persconferentie

Het demissionaire kabinet houdt aanstaande vrijdag weer een persconferentie over de coronasituatie en eventuele nieuwe maatregelen. Dat is een week eerder dan gepland. De besmettingscijfers blijven hoog. Minister Hugo de Jonge zei dat het beeld van de pandemie aanhoudend somber en zorgelijk is.

Het OMT komt vanavond al bij elkaar en brengt morgen een advies uit over extra maatregelen. Het kabinet wil dan vrijdag besluiten nemen en die op een persconferentie bekendmaken. Wat kunnen we verwachten? We spreken politiek duider Arjan Noorlander en gaan langs bij de Zuyderland ziekenhuizen in Zuid-Limburg. In de studio is Chantal Bleeker-Rovers, internist-infectioloog van het Radboudumc in Nijmegen, te gast.

Welke maatregelen staan ons te wachten en hoe hard zijn die nodig?

Nederlanders tekenen Belgische bestsellerstrip

Vanaf vandaag in de winkel en nu al een Europese bestseller: De laatste zwaardvis, deel 28 uit de stripreeks Blake en Mortimer. Geestelijk vader Edgar P. Jacobs is al decennia dood, maar de reeks is overgenomen door andere tekenaars en scenarioschrijvers. Verhaallijn, decors en het tijdsbeeld (medio vorige eeuw) zijn onveranderd.

Vooral Frankrijk is dol op deze van oorsprong Belgische striphelden. Liefst 440.000 exemplaren telt de eerste oplage daar. Dat is goed nieuws voor de Nederlanders die de strip tekenden. Wij spraken hen.

Nederlanders tekenen Blake en Mortimer

STER reclame