ANP
Nieuwsuur

De nieuwe lockdown

Hoe gaat Nederland om met de nieuwe lockdown? Niet-essentiële winkels moeten dicht na 18.00 uur, ook mensen met contactberoepen mogen dan hun vak niet meer uitoefenen. De horeca moet om 20.00 de deuren sluiten. Ook geplaceerde evenementen mogen niet meer na 18.00 uur.

Verslaggever Rudy Bouma kijkt hoe de nieuwe regels worden ontvangen en of ze worden opgevolgd.

Het was wennen en improviseren voor veel mensen vandaag

QR-code op het werk

De lockdown van drie weken start vandaag. Ondertussen werkt het kabinet aan een uitbreiding van het gebruik van de coronapas. De bedoeling is dat er een 2G-pas komt. Die krijg je alleen als je bent genezen of gevaccineerd. Niet als je bent getest. Deze pas is vooral bedoeld voor evenementen en horeca. Daarnaast wordt er ook gekeken of de coronapas kan worden gebruikt voor het werk. Zodat ook werkgevers straks kunnen vragen naar de pas. Gaan werkgevers dat doen? En hoe gaan ze dat dan aanpakken?

In de studio van Nieuwsuur is Krein Bons, ceo van Van Haren en voorzitter van de vereniging INretail, te gast.

'Er ontstaan complete gevechten op de werkvloer'

Akkoord op de klimaattop

Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moet de temperatuurstijging beperkt blijven tot anderhalve graden. De klimaatconferentie in Glasgow was de "laatste en beste hoop" om dat doel binnen handbereik te houden, aldus de voorzitter bij de opening. De klimaattop in Glasgow loopt tegen het einde. Wat is er bereikt? En wat zijn de gevolgen van de afspraken die er zijn gemaakt.

Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens zet de uitkomsten van de top op een rijtje.

Wat heeft de klimaattop opgeleverd?

STER reclame