Nieuwsuur
ANP

De nieuwe maatregelen

"Snelle en stevige maatregelen" moeten een rem zetten op het stijgend aantal coronabesmettingen, aldus demissionair premier Rutte. Zo komt de verplichting terug om 1,5 meter afstand te houden. Tussen 20.00 en 06.00 uur blijven horeca en supermarkten dicht. Niet-essentiële winkels moeten om 18.00 uur de deuren sluiten. Het coronatoegangsbewijs gaat ook mogelijk worden voor niet-essentiële winkels en de niet-essentiële dienstverlening.

In Nieuwsuur praten we over de maatregelen met epidemioloog Alma Tostmann. Politiek verslaggever Arjan Noorlander geeft een inkijkje in hoe de maatregelen tot stand zijn gekomen.

Weer uitstel operaties ziekenhuizen

Aan de vooravond van een nieuwe lockdown staan veel ziekenhuizen voor een groot probleem. Het is weer alle hens aan dek op de IC-afdelingen voor coronapatiënten en dus zullen veel andere operaties weer moeten worden uitgesteld. En dat terwijl veel ziekenhuizen nog nauwelijks toe zijn gekomen aan het inhalen van de in totaal 200.000 achterstallige operaties.

OND uitgestelde zorg

Gemeenten helpen gedupeerden toeslagenaffaire

Gemeenten merken dat de Belastingdienst nog steeds steken laat vallen bij de hulp aan gedupeerden van de toeslagenaffaire. Daarom helpen ze hun inwoners met relatief kleine dingen als geld voor de tandarts, maar ook met zaken als het invullen van papierwerk om de Belastingdienst ervan te overtuigen dat ze écht gedupeerde zijn en recht hebben op compensatie. Gedupeerden zijn vaak blij met de hulp van gemeenten.

OND - belastingdienst

STER reclame