Nieuwsuur
ANP

Raad van State sommeert minister De Jonge

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet vóór 30 november over drie WOB-verzoeken van Nieuwsuur besluiten. Doet hij dat niet, dan moet hij een dwangsom betalen aan de NOS en de NTR. Dat schrijft de Raad van State in een uitspraak vandaag. Daarnaast heeft de minister volgens de Raad "onvoldoende rekening gehouden met het feit dat de coronapandemie voor burgers en ondernemingen tot ingrijpende maatregelen en hevige maatschappelijke discussies heeft geleid". Nieuwsuur deed in juni 2020 drie WOB-verzoeken en wacht nu al ruim een jaar op de stukken. Vanavond het laatste nieuws uit Den Haag.

'Teleurstellend dat de Raad van State de vraag over de minister uit de weg gaat'

500 extra opvangplekken, maar is het voldoende?

Honderden asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel kunnen later deze week elders terecht. Dat heeft demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) vandaag gezegd bij een bezoek aan Ter Apel. Woensdag en donderdag komen er 200 opvangplekken vrij in Almere, op vrijdag komen daar nog 300 plekken in Gorinchem bij.

Maar is dit besluit genoeg voor het noorden, waar de opvangplekken ook bomvol zitten? Nieuwsuur spreekt Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen.

'Het is een zeer ernstige crisis'

Uithuisplaatsingen toeslagenaffaire: hoe kon dit gebeuren en wat nu?

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van slachtoffers van het kinderopvangtoeslagenschandaal uit huis geplaatst. Nieuwsuur spreekt met verschillende instanties en gemeenten over hoe dit heeft kunnen gebeuren, en wat zij nu kunnen doen aan de problematiek. Zo komen de Rotterdamse wethouder Michiel Grauss (CU/SGP) en ambassadeur jeugdhulp VNG Peter Dijkshoorn aan het woord. In de studio zit Arina Kruithof, bestuurder van Jeugdzorg Nederland.

'De overheid wordt gewantrouwd en dat kan ik me goed voorstellen'

Interview met Dave Eggers over nieuwe boek

Nieuwsuur heeft een exclusief interview met Dave Eggers, auteur van bestseller 'De Cirkel'. Hij komt met een nieuw boek 'Het Alles'. Het is een paar jaar na De Cirkel, en gaat over Big Tech en de gevaren van de monopoliepositie grote techbedrijven.

Dit nieuwe boek schetst een somber toekomstbeeld

STER reclame