De uitzending van 11 oktober: Personeelstekort stelt zorg voor moeilijke keuzes / CO2-opslag: oplossing of gevaar voor klimaatprobleem? / Meer evacuaties uit Afghanistan / Imbens wint Nobelprijs

Personeelstekort stelt zorg voor moeilijke keuzes

Steeds meer ziekenhuizen zien zich gedwongen de Spoedeisende Hulp tijdelijk te sluiten. De oorzaak: er is te weinig gekwalificeerd personeel, terwijl het aantal patiënten met complexe problemen stijgt.

Ook de GGZ, de thuiszorg, de jeugdzorg en huisartsen kampen met personele problemen. Artsen en verpleegkundigen spreken van een 'zorginfarct'.

Dezelfde zorg blijven leveren is op langere termijn dan ook onhoudbaar. En dat betekent dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Steeds vaker tijdelijke sluiting SEH

CO2-opslag: oplossing of juist extra gevaar voor klimaatprobleem?

De Nederlandse industrie moet snel minder CO2 uitstoten om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Een maatregel die daarbij lang als noodzakelijk werd gezien is ondergrondse CO2-opslag (CCS). Daarbij wordt het gas bij de fabriekspijp opgevangen en onder de zeebodem opgeslagen, zodat het nooit de atmosfeer bereikt.

CCS zou beperkt en tijdelijk worden ingezet, met subsidie van de overheid. Maar inmiddels lijkt die tijdelijke oplossing bij veel bedrijven een steeds permanenter karakter te krijgen, terwijl aan de noodzaak juist wordt getwijfeld. Wat is hier aan de hand?

‘Beperk opslag CO2 onder Noordzee’

Meer evacuaties uit Afghanistan

Vandaag werd bekend dat het kabinet nog ruim 2000 Afghanen naar Nederland wil halen, bovenop de 2500 die al eerder zijn geëvacueerd. Het gaat om Nederlandse inwoners, tolken die voor Nederland of westerse organisaties hebben gewerkt en hun familieleden en andere Afghaanse medewerkers. Ook wil het kabinet een groep medewerkers van hulporganisaties naar Nederland halen.

Politiek duider Nynke de Zoeten praat ons bij. Te gast is Anne Kwakenbos van hulporganisatie Cordaid. En we spreken een man die bijna een jaar lang als communicatiestrateeg werkte voor Crosswise Works, een project dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gefinancierd. Hij vreest voor zijn leven en dat van zijn zwangere vrouw.

Wie komt in aanmerking voor evacuatie?

Nederlands-Amerikaanse econoom Guido Imbens wint Nobelprijs

De Nobelprijs voor de Economie is dit jaar toegekend aan drie wetenschappers, onder wie de Nederlands-Amerikaanse econoom Guido Imbens. Hij is de derde Nederlander in de geschiedenis die de prijs wint.

Imbens krijgt de prijs voor onderzoek naar causale verbanden dat hij samen met econoom Joshua Angrist in de jaren 90 uitvoerde. De vernieuwende onderzoeksaanpak die ze destijds hanteerden wordt nog steeds door wetenschappers gebruikt.

Nieuwsuur spreekt hem over zijn werk en het winnen van de prijs.

Nederlandse Amerikaan Imbens Nobelprijswinnaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl