Nieuwsuur
ANP

Kurz treedt af om corruptieschandaal

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz treedt af. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt op een persconferentie. Aan het besluit ging een overleg vooraf met de top van zijn partij, de conservatieve volkspartij ÖVP. Hij blijft wel aan als partijleider.

Hoe reageren de regeringsleiders van de andere EU-landen? We schakelen met EU-correspondent Sander van Hoorn.

'Voor veel EU-regeringsleiders zal dit toch wel als een verrassing komen'

Aanhouding Youssef T. roept veel vragen op

Youssef T., een volle neef en een van de advocaten van Ridouan Taghi, werd gisteren aangehouden. Hij zou met Taghi onder meer hebben gesproken over een uitbraak en drugshandel. Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) liet weten dat 'iedereen recht op een advocaat en vertrouwelijke communicatie' heeft.

Maar had het OM in dit geval niet eerder kunnen ingrijpen? En hoe kunnen dergelijke situaties worden voorkomen in de toekomst? Nieuwsuur spreekt advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops.

'Screening van advocaten zou het aantal incidenten verlagen'

Zorgen om veiligheid Gronings nachtleven

De stad Groningen worstelt al een paar weken met de sluitingstijden van de horeca. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil dat de kroeg om middernacht sluit, maar dat betekent dat iedereen tegelijkertijd op straat staat. De burgemeester maakt zich er zorgen over. Wij gingen gisteravond kijken hoe de avond verliep.

'Dit slaat toch helemaal nergens op?'

Standbeelden massaal verwijderd in de VS

De geschiedenis wordt doorgaans geschreven door de winnaars, maar in Amerika lag dat anders. De Zuidelijke Staten die zich wilden afscheiden van de Unie verloren de Burgeroorlog in de 19de eeuw - maar hun generaals werden sindsdien met honderden standbeelden vereerd. Tot voor kort dan - want nu worden ze overal van hun sokkel getrokken vanwege hun besmette verleden als slavenhouders. En aan de andere kant eisen Afro-Amerikanen juist dat hún verwaarloosde verleden de aandacht krijgt die het verdient.

STER reclame