Nieuwsuur
ANP

Kim Putters (SCP) over leven in armoede

Een grote groep werkenden is aangewezen op tijdelijk, laagbetaald en/of onregelmatig werk. Als zij daarmee niet rondkomen hebben zij recht op toeslagen of aanvullende uitkeringen. Maar het gaat vaak fout bij het uitkeren van deze voorschotten, waardoor deze werkenden in acute financiële problemen komen. We praten erover in de studio met Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Gekmakende regels, tijdelijke toeslagen en onverwachte naheffingen leiden tot schrijnende situaties

Met Gronings gas de winter door?

Nu gas schaars is en de gasprijzen snel omhoog gaan, wordt er gekeken naar alternatieven voor buitenlands gas. In Groningen vrezen ze dat de ogen toch weer op hun gasvelden worden gericht. De Groningers is beloofd dat er alleen bij barre winters en leveringsonzekerheid weer meer gas wordt opgepompt. Maar wat is die belofte waard nu de problemen van de hoge energieprijzen steeds beter zichtbaar worden? Ook in Groningen zien ze dat er problemen ontstaan met de levering van gas. Zo voelt aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl zich genoodzaakt om de productie stil te leggen door de hoge kosten.

In Nieuwsuur reageert commissaris van de Koning René Paas van Groningen op de zorgelijke situatie van Aldel en op de vraag of er toch weer meer Gronings gas uit de bodem gehaald kan worden.

Groningen maakt op verschillende manieren kennis met gasproblemen

Portretten uit de vijftiende en zestiende eeuw

Machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers. Steeds meer mensen lieten zich in de vijftiende en zestiende eeuw vereeuwigen. In het Rijksmuseum is nu een tentoonstelling te zien over deze trotse portretten.

Hoe deelden ijdele Hollanders hun 'selfie' in de 15e eeuw?

STER reclame