De uitzending van 4 oktober: Frankrijk woedend na onderzeebootdrama / VVD, D66 en CDA willen tientallen miljarden lenen / Aanpak belastingparadijzen geloofwaardig? / Verdwijnt cash?

Frankrijk woedend na onderzeebootdrama

Frankrijk is woedend. Australië had een deal met het land voor de levering van een onderzeeër, maar stapte daar onverwacht uit. Voor de Fransen voelt het als verraad. En dat komt ook hard aan in Cherbourg, de Normandische stad waar de onderzeeër zouden worden gebouwd. Correspondent Saskia Dekkers neemt een kijkje.

OND Frankrijk duikboot

VVD, D66 en CDA willen tientallen miljarden lenen

Het nieuwe kabinet moet tientallen miljarden euro's lenen voor het oplossen van grote problemen, vinden VVD, D66 en CDA. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan de klimaatcrisis, de stikstofcrisis en het achterstallig onderhoud van infrastructuur.

Om hoeveel geld het precies gaat is nog niet duidelijk. Ook is nog niet vastgesteld welke problemen ervoor gekozen worden, maar vaststaat dat het gaat om grote eenmalige uitgaven. We praten over de laatste ontwikkelingen met politiek duider Arjan Noorlander.

'Het wordt een spannend debat de komende periode'

Aanpak belastingparadijzen geloofwaardig?

Niet alleen de naam van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) duikt op in de Pandora Papers. Tientallen wereldleiders en politici blijken gebruik te maken van financiële constructies via belastingparadijzen, waarbij ze mogelijk belasting ontwijken. Morgen komen de ministers van Financiën in de EU samen voor overleg over dit onderwerp. Wat kunnen we daarvan verwachten? We spreken met Europarlementariër Paul Tang (PvdA).

OND Pandora

Verdwijnt cash?

Steeds minder mensen gebruiken cash. Desondanks zijn er nog zo'n 1,5 miljoen mensen in Nederland afhankelijk van contact geld. De Nederlandsche Bank waarschuwt zelfs voor het volledig verdwijnen ervan. We bespreken het met econoom Mathijs Bouman.

OND Cash

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl