Het MH17-monument in Hilversum ANP
Nieuwsuur

Russische reactie op verklaringen nabestaanden MH17

Drie weken lang mochten nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 hun zegje doen in de rechtbank. De schrijnende verhalen schreeuwen om een reactie vanuit Rusland. Maar vooralsnog is het angstvallig stil gebleven vanuit de Russen. Krijgen de nabestaanden nog antwoorden? Wellicht weet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat de zaak in november gaat behandelen, de Russen wel te verleiden tot een verklaring.

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp volgt de ontwikkelingen op de voet.

Russische reactie op verklaringen nabestaanden MH17

Dilemma's rondom gasvoorziening

Nederland moet op termijn van het gas af. Dat is nu het beleid. Maar tot het zover is hebben we aardgas keihard nodig. En die aardgasvoorziening dreigt een probleem te worden. Zo groot dat het kabinet voornemens is om te gaan boren in een gasveld in de Waddenzee, vlakbij het dorp Ternaard in Friesland. Dat roept veel weerstand op. Maar wat zijn de alternatieven? En wat zijn daar de nadelen van?

We zijn in Ternaard en Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman schuift aan in de studio om het aardgasdilemma te duiden.

Dilemma's rondom gasvoorziening

Europa buitenspel door AUKUS-alliantie

Australië, Groot-Brittannië en de VS zijn een militaire alliantie aangegaan. Ook wel 'AUKUS' genoemd. Door de samenwerking voelt Frankrijk, dat onderzeeërs zou leveren aan de Australiërs, zich gepasseerd. Australië koopt nu acht nucleaire onderzeeërs van de Amerikanen. De samenwerkende Angelsaksische landen willen een front vormen tegen China. De wapenwedloop draait om de Zuid-Chinese Zee, die van groot strategisch en economisch belang is. Maar wat betekent de AUKUS-coalitie voor de militaire positie van Europa? Het gaat niet alleen om de miljarden die de Fransen missen, maar ook om de positie in het geopolitieke landschap.

We praten met Rem Korteweg van Instituut Clingendael en met Alexandra de Hoop Scheffer, expert op het gebied van trans-Atlantische veiligheid van het German Marshall Fund.

Europa buitenspel door AUKUS-alliantie

STER reclame