EPA

De uitzending van 18 september: Wat doet Australië met onderzeeërs? / Dwang en drang in de jeugdzorg / Boekhandels hebben het zwaar

Wat wil Australië met onderzeeboten?

De Verenigde Staten kondigden deze week een nieuw samenwerkingsverband aan met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Hun eerste doel: Australië helpen met de ontwikkeling van nucleaire onderzeeboten. Die moeten worden ingezet in de wateren tussen Australië en China.

De Franse president Macron is woedend. Frankrijk zou, in ruil voor miljarden, onderzeeërs voor de Australiërs bouwen. Maar die hoeven ze niet meer. Een woedende Macron haalt vandaag zijn ambassadeurs terug uit Washington en Sydney.

Wat zegt de nieuwe samenwerking over de machtsverhoudingen in de wereld? Te gast is Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker bij instituut Clingendael.

'Torpedo's breken een schip moeiteloos in tweeën'

Dwang en drang in de jeugdzorg

De jeugdzorg zit in het slop. Al jaren zijn er toenemende wachtlijsten en grote personeelstekorten.

Wat een nieuw kabinet volgens deskundigen zeker óók moet aanpakken is de onduidelijke rechtspositie van ouders en kinderen. Er zit een grijs gebied tussen drang- en dwangmaatregelen; zo leggen jeugdzorginstanties soms maatregelen op waarvan ouders niet weten dat ze vrijwillig zijn. Het komt zelfs voor dat kinderen uit huis worden geplaatst zónder tussenkomst van een rechter.

'Ze zeiden: u mag uw dochter niet zien. Dat voelde alsof het moest'

Boekhandels hebben het zwaar

De boekverkoop steeg vorig jaar met bijna 4 procent, maar fysieke boekhandels profiteren nauwelijks. Corona en de online concurrentie doen veel winkeleigenaren de das om. Hoe proberen ze het hoofd tóch boven water te houden?

'Ik maak nu badkamers en keukens om het te redden tot mijn pensioen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl