Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de persconferentie

De uitzending van 14 september: Versoepelingen, maar ook een pas / Derde prik in Israël / Jonge tieners in de drugshandel

Versoepelingen, maar ook een pas

Voor het eerst sinds een maand is er vandaag weer een corona-persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge. Veel van de maatregelen en versoepelingen lekten dit weekend al uit. De anderhalve meter verdwijnt, maar op meer plekken dan voorheen moet een coronabewijs worden getoond. En hoewel er nu meer mensen in de horeca toegelaten mogen worden, komt er geen versoepeling van de openingstijden.

Hoe kijkt men daar in de nachthoreca tegenaan? Onze verslaggever Rudy Bouma doet verslag. En te gast in de studio is OMT-lid Marc Bonten, met wie we de maatregelen en versoepelingen bespreken.

OMT-lid Bonten over het coronatoegangsbewijs en de sluiting van nachthoreca

Derde prik in Israël

In veel landen is er discussie over, maar Israël is er al een tijdje mee bezig: de derde coronaprik. Daar kan iedereen boven de twaalf jaar zo'n booster shot krijgen. Wie daar niet voor kiest, geldt niet langer als volledig gevaccineerd en verliest ook de vrijheden die daarbij horen. Bijna drie miljoen Israëliërs kregen al een derde dosis van het Pfizer-vaccin.

Volgens de regering zijn de resultaten indrukwekkend, maar er klinkt ook kritiek. Want veel arme landen hebben niet eens genoeg vaccins om alle burgers een eerste dosis te geven.

"Het RIVM houdt nauwlettend in de gaten of de bescherming afneemt", zegt coronaminister Hugo de Jonge vanavond in de persconferentie. "Zodra een boostervaccin nodig is, beginnen we daarmee bij de groep die de prik het meest nodig heeft."

Israël is al begonnen met het zetten van boosters en het bevalt ze goed

Jonge tieners in de drugshandel

In drugshandel gaan miljarden om, maar er vloeit ook veel bloed. Bijna dagelijks is er in Nederland wel een geweldsincident dat op de een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Politieagenten en hulpverleners maken zich zorgen, want steeds meer tieners zijn werkzaam in deze gevaarlijke 'bedrijfstak'.

In deel twee van onze driedelige serie over de Nederlandse drugsindustrie lopen we mee met een wijkagent en een strafrechtadvocaat. Zij komen deze jonge jongens in hun werk tegen en zien hoe zij ernstig ontsporen in het drugsmilieu.

Ook spreken we met Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Amsterdam, ooit economieleraar en voormalig teammanager op het Calvijn College.

Drugscriminelen zijn steeds jonger, soms pas 12

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl