Een agent bij een beschoten pand in Delft

De uitzending van 13 september: Drugsproblematiek onbeheersbaar / Gemeenten geen plek voor statushouders / Hoe gaan we om met corona op scholen? / Uber moet chauffeurs in dienst nemen

Nederland drugsland

Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen, en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland een geweldsincident dat op een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Het gebruik van drugs is in Nederland genormaliseerd, het is zelfs een bloeiende bedrijfstak met een miljardenomzet. Wetenschappers, hulpverleners, bestuurders en toezichthouders vrezen dat het drugsproblematiek onbeheersbaar is geworden.

Daarom praat Nieuwsuur in een driedelige serie met bezorgde professionals. We trappen vanavond af met Hans Boutellier, hij is bijzonder hoogleraar polarisatie en maatschappelijke veerkracht.

Basisscholen en coronamaatregelen

Nu moet een hele klas thuisblijven als één kind positief is getest, maar vanaf 20 september hoeft dat alleen nog als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. De PO-raad gaf eerder al aan tevreden zijn met dit advies. De situatie waarbij hele klassen in quarantaine moesten, was haast niet werkbaar geeft de raad aan.

We spreken kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over de vraag of dit verstandig is.

'Voor de grote uitbraken hebben we altijd nog de GGD'

Uber moet chauffeurs in dienst nemen

Taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden in Nederland zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Maar wat betekent dat? En zijn alle chauffeurs daar eigenlijk blij mee? Nieuwsuur spreekt met betrokkenen.

'Ik vind de uitspraak over Uber helemaal niks'

Huisvesting statushouders problematisch

Het is een hoofdpijndossier voor vrijwel alle gemeenten. Ondanks de krapte op de huizenmarkt moeten gemeenten nog dit jaar voor 11.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning zien te vinden. Uit een inventarisatie van de provincie Noord-Holland blijkt dat het bijna 90 procent van de gemeenten niet gaat lukken. Nieuwsuur was in Castricum, waar containers uitkomst moeten bieden.

In Castricum bouwen ze wooncontainers voor statushouders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl