Nederland drugsland
Liquidaties, vergismoorden, ontvoeringen, en beschietingen. Bijna dagelijks is er in Nederland een geweldsincident dat op een of andere manier gerelateerd is aan drugs. Het gebruik van drugs is in Nederland genormaliseerd, het is zelfs een bloeiende bedrijfstak met een miljardenomzet. Wetenschappers, hulpverleners, bestuurders en toezichthouders vrezen dat het drugsproblematiek onbeheersbaar is geworden.
Daarom praat Nieuwsuur in een driedelige serie met bezorgde professionals. We trappen vanavond af met Hans Boutellier, hij is bijzonder hoogleraar polarisatie en maatschappelijke veerkracht.
Basisscholen en coronamaatregelen
Nu moet een hele klas thuisblijven als één kind positief is getest, maar vanaf 20 september hoeft dat alleen nog als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. De PO-raad gaf eerder al aan tevreden zijn met dit advies. De situatie waarbij hele klassen in quarantaine moesten, was haast niet werkbaar geeft de raad aan.
We spreken kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over de vraag of dit verstandig is.

Uber moet chauffeurs in dienst nemen
Taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden in Nederland zijn geen zelfstandige ondernemers, maar werknemers. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. Maar wat betekent dat? En zijn alle chauffeurs daar eigenlijk blij mee? Nieuwsuur spreekt met betrokkenen.

Huisvesting statushouders problematisch
Het is een hoofdpijndossier voor vrijwel alle gemeenten. Ondanks de krapte op de huizenmarkt moeten gemeenten nog dit jaar voor 11.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning zien te vinden. Uit een inventarisatie van de provincie Noord-Holland blijkt dat het bijna 90 procent van de gemeenten niet gaat lukken. Nieuwsuur was in Castricum, waar containers uitkomst moeten bieden.
