De fabriek van Tata Steel in IJmuiden

De uitzending van 9 september: Hoe moet het verder met Tata Steel? / VK wil bootmigranten terugsturen / 20 jaar na 9/11: Guantanamo Bay

Hoe moet het verder met Tata Steel?

Vorige week bleek uit een rapport van het RIVM dat in de omgeving van de Tata Steel-fabriek in IJmuiden schadelijke hoeveelheden lood en kankerverwekkende stoffen voorkomen. Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg zei dat er geen toekomst voor het bedrijf is als het zo vuil blijft als nu.

Tegelijkertijd is het economisch belang van de staalfabriek voor de regio groot. Bij Tata Steel Nederland werken 11.000 mensen, van wie 9000 in IJmuiden. Wat moet het bedrijf veranderen om haar werkzaamheden in Nederland te mogen blijven voortzetten? En is dat überhaupt mogelijk?

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de toekomst van de staalfabriek. In de studio zit onze econoom Mathijs Bouman.

Tata houdt zich aan alle regels, waarom worden we toch ziek?

VK wil bootmigranten terugsturen

Het Verenigd Koninkrijk is van plan boten met vluchtelingen die Het Kanaal oversteken terug te brengen naar Franse wateren, als dat op een veilige manier kan. Volgens The Guardian staken deze week meer dan 2700 migranten vanuit Frankrijk Het Kanaal over. Voor dit jaar staat de totale stand op 13.500, een recordaantal.

Boten dwingen om te keren, kan tot gevaarlijke situaties leiden. Waarom neemt het VK deze stap? We spreken met de burgemeester van een Franse kustplaats van waaruit veel migranten vertrekken en met correspondent Fleur Launspach.

'De instelling van de Britten is schandalig'

20 jaar na 9/11: Guantanamo Bay

Aanstaande zaterdag is het precies 20 jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door een serie terreuraanslagen. Deze week bericht Nieuwsuur over de nasleep van elf september in de Amerikaanse samenleving, in de buitenlandpolitiek en in het islamdebat.

Enkele maanden na de aanslag op de Twin Towers opende de VS de militaire gevangenis Guantanamo Bay. Vanaf januari 2002 bracht het land bijna 800 terreurverdachten naar het gevangenenkamp, waar het Amerikaanse recht niet van toepassing is. Er zitten nu nog 39 gevangenen vast.

Mansoor Adayfi, die voor 9/11 als bewaker op de Nederlandse ambassade in Jemen werkte, zat veertien jaar in Guantanamo, zonder ooit in staat van beschuldiging te zijn gesteld. In 2016 werd hij vrijgelaten. Hoe blikt hij terug op die periode? En waarom is Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen, nog steeds niet berecht?

Kijk hier de eerdere delen terug:

20 jaar naar 9/11: Guantanamo Bay.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl