Nieuwsuur
ANP

Tweede Kamer bespreekt voortgang formatie

Het zomerreces is voorbij. Het politieke jaar begint met een debat over de voortgang van de formatie van een nieuw kabinet. Het eindrapport van informateur Mariëtte Hamer wordt besproken. Zij concludeerde dat een meerderheidskabinet onhaalbaar is. Het debat wordt gevolgd door politiek verslaggever Arjan Noorlander. Maar hij is niet de enige die het debat nauwlettend in de gaten houdt. Ook lokale bestuurders, werkgevers en woningcorporaties zitten met smart te wachten op een nieuw kabinet.

'De formatie is de weg nog steeds volledig kwijt'

'Regeling vervroegd pensioen werkt niet'

Werknemers in sommige sectoren kunnen sinds 1 januari vervroegd met pensioen dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Die is bedoeld om mensen met zware beroepen eerder te laten stoppen dan op hun AOW-leeftijd. Ze krijgen dan een uitkering van 1847 euro bruto van hun werkgever. Maar de regeling blijkt onaantrekkelijk voor wie dat bedrag moeilijk kan aanvullen, bijvoorbeeld eenverdieners met een laag pensioen. Er wordt volop gebruik gemaakt van de regeling, ook door kantoormedewerkers. Vanuit de vakbond en deskundigen klinkt tegenover Nieuwsuur stevige kritiek: "Zo was het niet bedoeld." Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman laat zijn licht schijnen op de regeling.

'Uitkering te laag voor mensen die niet nog even zelf wat kunnen bijlappen'

Feitenrelaas Afghanistan: wat weten we nu?

De demissionaire ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol hebben een aantal feiten op een rij gezet over evacuaties van Afghanen naar Nederland. Volgens het feitenrelaas zijn de afgelopen weken 1673 mensen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Nederland geëvacueerd. Ook liggen er nog zo'n 21.500 verzoeken van Afghanen die mogelijk recht hebben op een verblijf in Nederland. Hoe wordt gereageerd op deze cijfers? En wat betekenen ze?

Kamer 'bikkelhard' over feitenrelaas evacuaties Afghanistan

STER reclame