EPA
Nieuwsuur

Experts over burgerdoden door Amerikaanse drone-aanval

De Amerikanen claimen dat ze met een drone-aanval potentiele aanslagplegers hebben uitgeschakeld in de buurt van Kabul. Maar bij die aanval vielen ook burgerslachtoffers. Hoe dat kan en hoe zo'n drone-aanval in zijn werk gaat vraagt Nieuwsuur aan deskundige Wim Zwijnenburg. Ook spreken we met journalist Nagieb Khaja, die familieleden van de slachtoffers sprak.

Experts over burgerdoden door Amerikaanse drone-aanval

Overleggen met de Taliban zonder ze te erkennen

Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken gaat een bezoek brengen aan Qatar, Pakistan en Turkije. Doel van haar reis is om evacuaties van Nederlanders "en anderen die we naar Nederland willen halen" uit Kabul weer mogelijk te maken. De Veiligheidsraad kijkt naar de mogelijkheden om evacuaties weer mogelijk te maken. Over de trip van Kaag en de beslissing van de Veiligheidsraad praten we met oud-diplomaat Marten de Boer, die jarenlang werkte in Afghanistan.

Overleggen met de Taliban zonder ze te erkennen

Eerste plannen Prinsjesdag bekend, formatie nog vast

Vandaag werden de eerste maatregelen bekend die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag wil gaan aankondigen. Wat betekent dat voor de formatie, die nog steeds niet erg lijkt te vlotten? We bespreken het met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Prinsjesdag krijgt contouren, formatie nog vast

De opvolger van Merkel, deel 3: Olaf Scholz (SPD)

In Duitsland wordt het nog spannend wie uiteindelijk de opvolger van Angela Merkel zal worden als bondskanselier. Drie partijen strijden om de eer grootste partij te worden. Vooral de CDU van Merkel en de onverwacht succesvolle sociaal-democraten van de SPD strijden nu om de macht.

Nieuwsuur portretteert de drie kanshebbers. Vandaag de leider van de SPD, Olaf Scholz. Hij lijkt te profiteren van het feit dat hij naast Merkel heeft geoefend als vice-kanselier. Uit peilingen blijkt in elk geval dat de helft van de Duitsers Scholz als de ideale bondskanselier zien.

De opvolger van Merkel, deel 3: Olaf Scholz (SPD)

STER reclame