Raúl Neijhorst

De uitzending van 6 augustus: 'Roemer moet literaire prijs niet krijgen / Generaal over Afghanistan / Tsjechië in actie tegen Russische invloed

Advocaat Spong noemt Surinaamse schrijver Roemer 'niet goed snik'

De Surinaamse schrijfster Astrid Roemer is in opspraak omdat ze weigert Desi Bouterse een moordenaar te noemen, enkele maanden voordat zij de prestigieuze prijs der Nederlandse Letteren krijgt. We spreken met advocaat Gerard Spong en jurist Lilian Gonçalves-Ho Kang You, lid van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, over de kwestie. Advocaat Spong is verbijsterd over de uitspraken en noemt Roemer "niet goed snik".

'Astrid Roemer moet Prijs der Nederlandse Letteren niet krijgen'

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Voor het eerst sinds tijden is een Afghaanse provinciehoofdstad in handen van de Taliban. Het gaat om Zaranj, aan de grens met Iran. Sinds de terugtrekking van buitenlandse troepen wint de Taliban terrein. Ze komen dichterbij steeds meer grote steden. We praten daarover met generaal buiten-dienst Ton van Loon.

Wat is er aan de hand in Afgahistan?

Tsjechië onderneemt actie tegen Russische invloed

In de serie over de invloed van Rusland in Europa, vandaag Tsjechië. Het land ontdekte dit jaar dat het opblazen van een munitiedepot in 2014 is uitgevoerd door de Russische militaire veiligheidsdienst. Tsjechië wil - geïnspireerd door de Nederlandse aanpak van MH17 - een proces starten tegen de Russische verantwoordelijken.

Daarover vanavond meer. Bekijk hieronder alvast de eerdere afleveringen uit de serie In de schaduw van het Kremlin:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl