De uitzending van 1 juli: 100 jaar Communistische Partij / Tot ziens Binnenhof / Debat IS-vrouwen / Ophef over Kaag-docu

China viert 100 jaar Communistische Partij

De Chinese Communistische Partij (CCP) bestaat deze maand honderd jaar. China viert het jubileum al maanden. Op tv, in de kranten en op het werk werden Chinezen erop gewezen dat er dankzij de CCP een nieuw, machtig China is ontstaan.

Sinds de communistische machtsovername in 1949 zijn het land en de economie sterk veranderd. Maar ook de ideologie van de CCP is niet meer dezelfde als destijds. Hoe staat de partij ervoor?

Hoe stat de CCP ervoor?

Tweede Kamer verlaat Binnenhof

Het gebouw van de Tweede Kamer en de rest van het Binnenhof gaan volgende week voor minstens 5,5 jaar dicht voor een grote renovatie. Iconische delen van onze parlementaire geschiedenis zullen verdwijnen. Drie oudgedienden nemen ons nog één keer mee langs geheime gangen en opvallende gebeurtenissen.

De geheime gangen van de Tweede Kamer

Debat over terughalen IS-vrouwen en hun kinderen

De Tweede Kamer debatteerde vandaag over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen naar Nederland. Het moet zeker geen gewoonte worden, dat was de boodschap van de ministers Grapperhaus (Jusititie en Veiligheid) en Kaag (Buitenlandse Zaken). Maar ze sluiten niet uit dat het nog een keer gebeurt. "We bekijken het van geval tot geval", zei Grapperhaus.

We spreken onder meer met Farhad Shami van de SDF. Dat is de Koerdisch-Arabische coalitie die gaat over de betreffende kampen in Syrië, waar de vrouwen en kinderen nu zitten.

IS-vrouwen en hun kinderen terughalen?

Journalistieke en politieke fouten bij Kaag-documentaire?

De afgelopen dagen is er een hoop ophef over de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag. Uit een Wob-procedure komt het beeld naar voren dat de makers van de documentaire Kaag verregaand tegemoet zijn gekomen. De Ombudsman van de NPO gaat naar de kwestie kijken, en het Commissariaat van de Media overweegt het. Minister Slob (Media) heeft de VPRO om opheldering gevraagd. Vandaag maakt de omroep bekend ook zelf een onderzoek te starten.

We spreken VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen. Ook onze politiek verslaggever Arjan Noorlander schuift aan: in hoeverre is dit een kijkje in de Haagse keuken?

Een gesprek met de VPRO-hoofdredacteur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl