De uitzending van 30 juni: Medicijnen maken buiten farmacie / Wie geeft wat aan welke partij? / Aanpak milieucriminaliteit 'ontoereikend' / Hittegolf Canada en VS

Ziekenhuizen binden strijd aan tegen 'medicijnenkapers'

Een aantal ziekenhuizen en een grote apotheek gaan samen optrekken om 'de strijd tegen medicijnkapers' te winnen. Commerciële partijen zijn ziekenhuisapotheken nu geregeld te slim af, waardoor de prijzen van geneesmiddelen fors stijgen. Ziekenhuizen moeten zodoende meer betalen voor medicijnen, waardoor minder geld overblijft voor de zorg. Wat is het strijdplan tegen de 'kapers'? We spreken de initiatiefnemers.

Het strijdplan tegen de 'medicijnkapers'

Wie geeft wat aan welke politieke partij?

Politieke partijen krijgen met enige regelmaat giften van prominenten. Maar wie geeft wat aan welke partij en waarom doen ze dat? Nieuwsuur zocht het uit.

Afgelopen met de grote donaties voor politieke partijen?

Aanpak milieucriminaliteit is 'ontoereikend'

Een kleine groep van de ongeveer vijfhonderd bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen overtreedt "veelvuldig milieuwetgeving". Bovendien is de aanpak van milieucriminaliteit en milieuovertredingen "ontoereikend". Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een vanmiddag verschenen rapport. Arno Visser en Jozias van Aartsen van de Rekenkamer geven vanavond uitleg.

Een gesprek met Arno Visser en Jozias van Aartsen

Ongekende hittegolf Canada en VS duurt voort

Een extreme hittegolf teistert sinds enkele dagen het zuidwesten en midden van Canada en het westen van de Verenigde Staten. Meerdere warmterecords zijn gesneuveld en op sommige plaatsen zijn speciale centra ingericht waar bewoners naartoe kunnen om af te koelen. In de regio's wordt het normaal gesproken 's zomers niet zo warm. Is dit een effect van de klimaatverandering? We spreken de Amerikaanse wetenschapsjournalist Jane Hu.

Is deze hittegolf een effect van klimaatverandering?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl