Nieuwsuur
ANP

Roofkunst terug naar Joodse gemeenschap

Veel kunst van Joodse eigenaren is in de oorlog geroofd door Duitsers. Die kunst moet nu terug naar de Joodse gemeenschap, maakt het kabinet vandaag bekend. D66-minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap licht het besluit toe. "Joden werden gedwongen om hun kunst te verkopen onder vaak verschrikkelijke omstandigheden. De morele opdracht is om daar recht aan te doen. De werken die we niet kunnen teruggeven en waarvan we geen nabestaanden van de rechtmatige eigenaren meer kunnen vinden, die gaan terug in eigendom naar de Joodse gemeenschap."

Joodse gemeenschap krijgt geroofde kunst als eigenaren niet op te sporen zijn

Schreeuwend personeelstekort in de horeca

Het aantal horecavestigingen is - ondanks de coronacrisis - vorig jaar toegenomen met 5 procent. Onder meer het aantal restaurants groeide. Maar nu de horeca weer open mag, schreeuwt de branche om koks, afwassers en mensen in de bediening.

Nieuwsuur spreekt met horecaondernemers, onder wie Jesse Hamming (25). Nu zijn zaak eindelijk weer open mag, moet-ie noodgedwongen toch twee dagen in de week dicht, omdat er niet genoeg personeel is.

Horeca open, maar kunnen ze het wel aan?

Nieuw EU-landbouwbeleid verandert een hoop voor boeren

De onderhandelingen waren in 2018 begonnen en vandaag is-ie er dan: een akkoord over de vergroening van het Europese landbouwbeleid. Het gaat om bijna 400 miljard euro, een derde van het totale EU-budget. Maar voor de één gaat het te ver, en voor de andere lang niet ver genoeg.

We spreken onder meer Sjaak van der Tak van LTO Nederland en Kees de Pater, woordvoerder van verschillende milieuorganisaties.

'We moeten meer doen voor minder geld, dat past niet'

Ufo's: sciencefiction of toch meer dan dat?

Het is al decennia een dankbaar onderwerp voor sciencefiction-films, maar is het wel fictie? Of bestaan ufo's wel degelijk en vormen ze het bewijs van buitenaards leven? Vandaag is er in het bijzonder aandacht voor ufo's, want voor het eerst komen de Amerikaanse inlichtingendiensten met een officieel onderzoeksrapport erover.

Amerikaans rapport over ufo's

STER reclame