Een sneltest wordt afgenomen in Zuid-Limburg

De uitzending van 2 juni: De 'toegangstest-samenleving' / Chinese invloed in Montenegro / Maakt het flexakkoord kans? / Nieuwe dierenwet

Is Nederland klaar voor de 'toegangstest-samenleving'?

De toegangstest voor evenementen moet hét hulpmiddel gaan zijn bij het opengooien van Nederland in juni. Maar werken ze ook? Nieuwsuur zocht het uit.

'Testen voor toegang had een half jaar eerder kunnen beginnen'

De Chinese invloed in Montenegro

In het tweede deel over de Chinese invloed op de Balkan reist verslaggever Eelco Bosch van Roosenthal naar Montenegro. Het land wil meer toeristen alleen heeft een gebrek aan goede infrastructuur. China helpt graag een handje door een lange snelweg aan te leggen naar zee. Maar dat gaat wel volgens een aantal voorwaarden.

Wat doet China in Montenegro?

Maakt het flexakkoord kans?

De bonden en werkgevers zijn het eens over hoe flexwerk moet worden veranderd. Vandaag presenteerden ze een adviesrapport.

Als het aan de sociale partners ligt gaat het flexcontract waarmee werkgevers goedkoop arbeidskrachten kunnen inhuren de prullenbak in. Ook de nulurencontracten moeten verdwijnen en er zou een minimumtarief voor zzp'ers moeten komen. En uitzendkrachten mogen minder snel op straat worden gezet.

Hoe groot is de kans dat het nieuwe kabinet deze voorstellen straks overneemt? Te gast is Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt.

Opmerkelijk akkoord tussen werkgevers en werknemers

Nieuwe dierenwet kan grote gevolgen hebben

Beide Kamers hebben onlangs een amendement op de Wet Dieren goedgekeurd, ingediend door de Partij voor de Dieren (PvdD). De wetswijziging bepaalt dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen leed mag worden aangedaan om ze in een stal, kooi of hok te houden.

Dieren moeten hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, staat in de wet. Het amendement heeft grote gevolgen voor veehouders, vreest boerenorganisatie LTO.

Mag je straks nog vogels houden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl