De brandweer bij het Martiniziekenhuis in Groningen

De uitzending van 26 mei: Milieudefensie wint zaak tegen Shell / Partijen hadden 'goed gesprek' bij informateur / Leegloop brandweer dreigt / Presidentsverkiezingen Syrië

Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

Shell heeft wereldwijd de verantwoordelijkheid om de uitstoot van CO2 sneller terug te dringen en moet daar op korte termijn werk van maken. Dat oordeelt de rechtbank Den Haag in een zaak die onder andere Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. Wat betekent de uitspraak in de praktijk? En wat zijn de implicaties voor de andere klimaatzaken wereldwijd? We spreken met jurist Laura Burgers en directeur Donald Pols van Milieudefensie is te gast in de studio.

'De toekomst ziet er een stukje beter uit ziet voor onze kinderen'

Zeven partijen hadden 'goed gesprek' bij informateur

De zeven partijen die vanmorgen bij informateur Hamer waren, hebben een goed gesprek gehad, zeiden VVD, D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie na afloop. Het ging over het crisis- en herstelbeleid na de coronacrisis. VVD-leider Rutte zei na afloop dat de gesprekspartners hebben afgesproken om "een beetje stil te zijn" over wat er precies over de tafel is gegaan. Dat is volgens hem in het belang van het formatieproces. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij over de ontwikkelingen.

'Clusteren is geen klonteren'

Leegloop brandweer dreigt

Vijftien procent van de brandweervrijwilligers dreigt ermee te stoppen als de voorgenomen hervorming van het brandweerstelsel doorgaat. Dat blijkt uit documenten van het Veiligheidsberaad die in handen zijn van Nieuwsuur. Vrijwilligers zouden in de toekomst minder taken mogen doen, wat het werk voor hen onaantrekkelijk zou maken.

Zo'n leegloop kan grote consequenties hebben, want de Nederlandse brandweer bestaat voor tachtig procent uit vrijwilligers. Wat moet er gebeuren om de brandweer op sterkte te houden?

'Vrijwilligers willen geen tweederangs brandweermannen zijn'

Presidentsverkiezingen Syrië

Syriërs gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het is vrijwel zeker dat zittend president Bashar al-Assad aan zijn vierde ambtstermijn van nog eens zeven jaar zal mogen beginnen. Zijn tegenkandidaten koos het regime zelf. Eerdere verkiezingen die Assad won noemde het Westen onvrij en oneerlijk.

Het lijkt uitgesloten dat Assad op een eerlijke manier had kunnen winnen. Na tien jaar oorlog ligt zijn land in puin en staat de economie op een dieptepunt. We spreken erover met Syriërs die het land de afgelopen jaren ontvluchtten en die proberen hun familie in Syrië te ondersteunen.

Syrische vluchtelingen werken in Libanon om geld naar familie te sturen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl