Nieuwsuur
AFP

16 jaar Merkel op het wereldtoneel

Dit weekend blikken we terug op het bondskanselierschap van Angela Merkel. In september neemt ze na 16 jaar afscheid. Vandaag: welke rol speelde ze op het wereldtoneel?

Dat vragen we aan Mark Rutte, Jean-Claude Juncker (voormalig voorzitter Europese Commissie) en John Bolton (nationaal veiligheidsadviseur onder Trump). Zij hebben haar veel meegemaakt bij internationale overleggen. "Ze had de touwtjes in handen."

Hoe gaat de wereld Merkel herinneren?

Oud-hoofdrolspelers over conflict Israël-Hamas

De VN roept Israël en Hamas op onmiddellijk te stoppen met het geweld en onderhandelingen te omarmen. Hebben gesprekken kans van slagen? Wij spreken twee hoofdrolspelers uit het vredesproces in de jaren 90: Yossi Beilin, voormalig Israëlisch minister en grondlegger van de Oslo-akkoorden en de prominente Palestijnse politicus Mustafa Barghouti.

'Netanyahu maakt Hamas alleen maar sterker'

'Bijstand moet menselijker'

Bijstandsgerechtigden krijgen fors minder uitkering als een thuiswonend kind 21 wordt. Dat leidt tot armoede en dakloosheid, zeggen gemeenten. Die roepen het nieuwe kabinet op de leeftijd van deze zogenoemde kostendelersnorm te verhogen naar 27 jaar. We spreken over de problematiek met wethouders en met vakbond FNV, die zelfs helemaal van de norm af wil.

De participatiewet moet op de schop, vinden wethouders van links tot rechts.

STER reclame