Reuters

De uitzending van 6 mei: Ziekenhuizen gaan prikken / Patenten op coronavaccins vrij? / Schoonmaakbedrijf in coronatijd

Ziekenhuizen gaan massaal prikken

Ongeveer zestig Nederlandse ziekenhuizen krijgen vanaf eind mei priklocaties voor coronavaccins. Het is de bedoeling dat die een miljoen prikken per week gaan zetten bij vooral "jonge, gezonde mensen", zegt een woordvoerder. Hoe gaan ziekenhuizen dit aanpakken; is er genoeg personeel? We spreken met Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

'De systemen zijn klaar, het is wachten op de vaccins'

EU wil praten over vrijgeven patenten

De Verenigde Staten willen van het patent op coronavaccins af. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) moet een voorstel daarover dan nog wel steunen. De EU staat niet onwelwillend tegenover het tijdelijk vrijgeven van patenten.

Ontwikkelingslanden binnen de WTO pleiten al langer voor het vrijgeven van de patenten. Dat zou betekenen dat andere bedrijven bestaande coronavaccins kunnen namaken zonder boete. Veel farmaceuten zien liever niet dat hun patenten op coronavaccins vervallen. Ze zeggen dat andere producenten de vaccins alleen onder hun toezicht op de juiste manier kunnen maken. Ook verdienen ze dan minder geld aan de vaccins, waardoor ze minder zullen investeren in innovatie, luidt het verweer. Nieuwsuur duikt vanavond in de wereld van patenten. Te gast is Remco van de Pas, van Instituut Clingendael.

'Patenten vrijgeven is één stap van de puzzel'

Schoonmaakbedrijf in coronatijd

Door corona zijn duizenden schoonmaakbanen verloren gegaan. Gesloten kantoren, musea en warenhuizen betekenen voor de sector een enorme uitdaging. Hoe geef je leiding aan een bedrijf in een sector die door de coronacrisis zwaar onder druk ligt? In onze serie gesprekken met topmensen van grote bedrijven is vanavond te gast: Rahma el Mouden, van schoonmaakbedrijf Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf, afgekort MAS.

Topvrouw schoonkaakbedrijf leidt personeel op voor de zorg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl