Nieuwsuur
ANP

Hoe gaat het verder met de formatie?

Na een week vol met Haags nieuws over 'de notulen', kwam informateur Herman Tjeenk Willink vandaag 'gewoon' met zijn eindverslag. Tjeenk Willink stelt dat hij ongemak voelt over de onderlinge verhoudingen, maar voldoende bereidheid ziet om met de bestaande bestuurscultuur te breken. "Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen fundamentele problemen effectief worden aangepakt, crises het hoofd geboden en burgers en overheid op elkaar vertrouwen."

Wat betekenen deze conclusies voor de formatie? We schakelen met politiek duider Arjan Noorlander.

Verhitte sfeer in Den Haag koelt af

'Toegang tot recht moet beter'

Hoe krijg je dat vertrouwen tussen burger en bestuur terug? Een opvallende analyse uit het eindrapport van Tjeenk Willink is dat de toegang tot het recht daarvoor verbeterd moet worden. Want je recht halen is moeilijker geworden in Nederland, wat het geloof in de democratische rechtsorde aantast.

De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, hamert hier al langer op. Hij is te gast.

'Doorbreek de cirkel die mensen in de vernieling helpt'

New York komt weer tot leven

Doodsbang zaten New Yorkers een jaar geleden binnen. Elke twee minuten overleed er iemand aan corona, wat de stad een aantal weken het epicentrum van de pandemie maakte. Correspondent Marieke de Vries bezocht de stad, die langzaam weer op gang komt.

Hoe New York weer opkrabbelt

Flamenco onder druk door corona

De coronacrisis maakt korte metten met de Spaanse flamenco. Door alle regels sloten in het land de bijna honderd zalen waar flamenco wordt gespeeld, de tablaos. Een derde daarvan ging daardoor al failliet. Het deel dat zich overeind houdt, vreest de genadeklap, hoort correspondent Rop Zoutberg in Madrid.

'We moeten de flamenco-cultuur verdedigen, anders verdwijnt het voor altijd'

STER reclame