'Veel kinder- en jeugdpsychiaters denken aan stoppen'

  • Ger van Westing

  • Noémi Lemoine

    redacteur Binnenland

  • Ger van Westing

  • Noémi Lemoine

    redacteur Binnenland

Veel kinder- en jeugdpsychiaters overwegen helemaal te stoppen met het behandelen van kinderen. De reden: toegenomen regeldruk en omslachtige bureaucratie sinds de jeugdzorg werd verplaatst van het Rijk naar de gemeenten. En dat terwijl tijdens de pandemie de vraag naar psychische zorg fors toenam.

Het kabinet belooft dit jaar 613 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de gemeenten om de problemen op te lossen. Maar de sector is kritisch: het probleem zit namelijk dieper dan alleen een gebrek aan geld.

"Dit geld kan niet verhullen dat er een ander groot probleem is", stelt de voorzitter van de Vereniging voor Psychiatrie, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie Arne Popma tegen Nieuwsuur.

Vijf jaar geleden werd de jeugd-ggz gedecentraliseerd, van het Rijk naar de gemeente. Dat leidde niet alleen tot meer bureaucratie, maar ook tot een schreeuwend tekort aan verpleegkundigen, psychologen en psychiaters in de Jeugd-ggz.

Popma: "Alleen maar geld in het systeem pompen, noemen wij wel de warme deken over een disfunctioneel systeem. Je kunt niet gewoon maar geld geven en gewoon maar doorgaan met wat we nu aan het doen zijn."

Veertig procent overwoog te stoppen

In 2017 deed Popma onderzoek onder de leden van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie: maar liefst veertig procent overwoog toen te stoppen. Ook zag zeventig procent hoe de psychische zorg voor kinderen en jongeren werd afgebouwd, doordat het niet meer mogelijk was het goed te organiseren.

Maar hoe die cijfers nu zijn, is niet te zeggen. "Wij hebben zelf enig overzicht, maar het grote probleem in het hele jeugdhulp-landschap is dat we geen nationaal overzicht hebben", zegt Popma. "Niemand weet het precies. Op dit moment hoor ik te veel signalen, ik maak me er echt zorgen over."

Kinder- en jeugdpsychiaters Marga Veenstra, Sannie Hamerlynck en Renee Arnold zagen de afgelopen jaren hoe moeilijk hun vak werd om nog uit te kunnen oefenen:

'Steeds meer kinder- en jeugdpsychiaters denken aan stoppen'

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beaamt dat er een personeelstekort is in de jeugd-ggz. "Over de hele breedte van de jeugd-ggz en jeugdzorg is voldoende beschikbaar en deskundig personeel een groot knelpunt", laat men schriftelijk weten aan Nieuwsuur. "Ook aan kinderpsychiaters is een tekort, al verschilt dit per regio."

Door de pandemie en de coronamaatregelen zag de jeugd-ggz een forse stijging van het aantal jonge mensen dat psychische zorg zoekt. En die zal volgens Popma niet zomaar verdwenen zijn.

"Onze voorspelling is dat dat voorlopig nog twee, drie jaar aanhoudt", voorspelt hij. "Het is niet over als we allemaal geprikt zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl