Nieuwsuur
ANP

Onbegrip voor uitspraken Jaap van Delden

Onbegrip en woedende reactie's van huisartsen op de opmerkelijke uitspraken van de RIVM-topman Jaap van Delden vandaag. Vaccinatiecoördinator Van Delden verwacht dat de miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin die Nederland heeft besteld, al snel niet meer zullen worden gebruikt. In een gesprek met het AD zegt hij: "Als ik 66 zou zijn en de huisarts zou me bellen, zou ik me ook afvragen: vandaag AstraZeneca, of over twee of drie weken Pfizer?" Huisartsen geven het vaccin nu aan mensen tussen de 60 en 64 jaar.

En die huisartsen kwamen juist vandaag, samen met specialisten en hun belangenorganisaties - met een oproep aan het ministerie van Volksgezondheid. Ze willen dat er vaccinatiecampagnes komen die zijn gericht op mensen in achterstandswijken. Er zijn grote zorgen over de lage opkomst in die buurten. Initiatiefnemers van de oproep zijn Shakib Sana, huisarts in Rotterdam, en Robin Peeters, internist in het Erasmus MC. Ze lazen de uitspraken van Van Delden vandaag met grote verbazing. Beiden zijn vanavond te gast.

Artsen verbijsterd over uitspraken RIVM-vaccinatiebaas

Terug naar het Amphia Ziekenhuis

Vandaag zou in Breda bij wijze van proef het 538 Oranje festival plaatsvinden met tienduizend bezoekers. Ware het niet dat dokter Rogier Crolla - uit het nabij gelegen Amphia Ziekenhuis - met een petitie, met zo'n 400.000 handtekeningen, daar een stokje voor stak. Het evenement werd geschrapt maar het ziekenhuis maakt zich nu zorgen over de aangekondigde versoepelingen. Want van de door het RIVM voorspelde dalende aantal ziekenhuisopnames merken ze nog helemaal niets. Integendeel.

Amphia Ziekenhuis komt met noodkreet

Kamerleden praten met nepmedewerker Navalny

Nederlandse Tweede Kamerleden die dachten dat ze deze week via Zoom spraken met een medewerker van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, zijn bedrogen. De man die ze woensdag spraken was niet de echte Leonid Volkov, stafchef van de Russische oppositieleider. Dat bevestigt de Tweede Kamer na berichtgeving van de Volkskrant. Wie is de echte Leonid Volkov? En hoe ging het bedrog in z'n werk?

Nepmedewerker Navalny via zoom

Hoe kan Kamer slagkracht vergroten?

Politieke partijen in de Tweede Kamer leunen voor hun werk ook op medewerkers. Partijen krijgen geld om mensen in te huren, zodat ze het kabinet beter kunnen controleren. Maar niet alle partijen maken dat geld op. Er gaan soms miljoenen naar de reservekas of er worden tonnen teruggestort. Dit terwijl meerdere fracties eerder aankaartten dat ze met veel te weinig medewerkers, gigantische ministeries in de gaten moeten houden.

Gebruikt de Kamer wel al haar middelen?

In een tweeluik over Macht & Tegenmacht keken we gisteren naar de roep om meer openheid vanuit het kabinet:

'Ga met respect met onze macht om'

STER reclame