De uitzending van 20 april: 'Verantwoorde versoepelingen'/ Oordeel over Janssen-vaccin / Nederland daalt op persvrijheidsindex / IS-papieren geven inkijkje in kalifaat

Kabinet kondigt versoepelingen aan

Om 19.00 uur geeft het kabinet weer een persconferentie. Volgens ingewijden wordt bekendgemaakt dat de avondklok per 28 april verdwijnt en dat winkels en terrassen - onder voorwaarden - weer open kunnen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons bij.

Kabinet neemt 'verantwoord risico' met versoepelingen

Oordeel over Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komt vandaag met een oordeel over mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin. De farmaceut adviseerde de vaccins uit voorzorg niet in te zetten, na enkele meldingen van trombose in combinatie met een bloedplaatjestekort na vaccinatie. Het gaat om ongeveer één melding per miljoen gevaccineerden.

Nederland heeft meer dan 11 miljoen doses besteld van het vaccin dat deels in Leiden is ontwikkeld. Nederland gebruikt het middel niet, in afwachting van het EMA-oordeel. Een totale stop zou een wekenlange vertraging van het vaccinatieschema opleveren. Te gast is epidemioloog Olaf Dekkers, lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

'Het besluit om met Janssen te prikken is begrijpelijk'

Nederland daalt op persvrijheidsindex

Nederland is opnieuw gedaald op de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Reporters Sans Frontières: van plek vijf naar zes. Volgens RSF werken journalisten in Nederland over het algemeen in vrijheid, maar kan hun toegang tot overheidsdocumenten beter. Fake news-verwijten door populistische politici en fysieke aanvallen op journalisten maken de positie van de pers ook lastiger.

Hoe komen we weer hoger op de index? We spreken journalisten en Pavol Szalai van RSF.

'We gaan hem opzoeken bij zijn huis. Ram de camera in elkaar'

IS-papieren geven inkijkje in kalifaat

Ook het kalifaat had een soort rijdende rechter. De politiemacht van terreurgroep IS, de Shurta, vervulde deze rol en was cruciaal voor de snelle groei en het relatieve succes van het kalifaat. Dat blijkt uit duizenden interne documenten van IS. Die stukken, de IS-papers genoemd, bevatten een schat aan informatie over het functioneren van de groepering. Ze zijn in handen van The New York Times en de George Washington-universiteit.

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf is een van de onderzoekers die al toegang kregen tot de stukken uit de bureaucratie van IS, buitgemaakt in de periode dat coalitietroepen het kalifaat heroverden. Vandaag publiceert ze erover.

'Afslachting hing steeds boven de markt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl