Nieuwsuur
Nieuwsuur

Aleksej Ehrlich, één van de artsen van de Russische dissident Aleksej Navalny, is blij dat zijn cliënt nu in het ziekenhuis ligt. "Dat is wel iets beter, natuurlijk. Maar het is nog lang niet zoals hij en z'n artsen willen."

Navalny krijgt in het ziekenhuis vitaminen toegediend voor zijn gezondheid. Maar zijn hongerstaking zet hij nog steeds voor. Arts Ehrlich: "Zijn hongerstaking heeft één doel. Zijn artsen aan z'n bed krijgen. Het is geen politieke hongerstaking om de regering in het Kremlin omver te werpen. Hij wil z'n artsen bij zich voor een goed onderzoek, voor de juiste behandeling."

Collega's van Navalny zijn woedend over de behandeling en roepen Russen op om woensdag massaal de straten op te gaan, ondanks waarschuwingen van het Kremlin om dat niet te doen. Volgens één van hen wordt Navalny 'onder onze ogen op een gruwelijke manier gedood'.

In de Russische provinciestad Toela reageren inwoners verschillend op de zaak rond Navalny:

'De manier waarop ze met Navalny omgaan, is verschrikkelijk'

Brussel onmachtig?

Brussel maakt zich ernstige zorgen over de situatie van Navalny, zegt verslaggever Sander van Hoorn. Het houdt Rusland verantwoordelijk voor wat er met Navalny gebeurt en vindt dat het moet zorgen dat de oppositieleider zijn eigen artsen kan zien, of artsen die hij vertrouwt.

Minister Blok zegt volgens Van Hoorn dat er 'opties achter de hand zijn, maar dat ze nog niet kunnen zeggen wanneer ze die opties gaan gebruiken'. Brussel lijkt Rusland in ieder geval de mogelijkheid te geven om te de-escaleren, niet alleen bij Navalny maar ook bij de situatie in Oekraïne. "Als je wil dat ze de-escaleren, moet je dus op een ander dossier niet escaleren."

Diplomatiek kenner en oud-premier van Zweden Carl Bildt noemt de gespannen verhouding tussen Europa en Rusland momenteel erger dan wat we sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben gezien.

"Het is overduidelijk dat de Russische militaire inlichtingendienst actief is op Europees grondgebied. Ze doen dingen die ook voor mensen die Rusland al langer observeren, verrassend in de termen van wat ze durven ondernemen." Volgens Bildt kan het niet anders dan dat Europees beleid daarop zal worden aangepast.

STER reclame