De uitzending van 12 april: 'Open de terrassen' / Maffia aast op EU-miljarden / 'Israël achter storing atoominstallatie' / Windmolenverzet

Burgemeesters: open de terrassen en buitenruimten

De burgemeesters van de vier grote steden hebben teleurgesteld gereageerd op het nieuws dat het demissionaire kabinet de coronamaatregelen per 21 april toch niet wil versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten). In een gezamenlijke verklaring doen ze opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.

Morgen is er weer een coronapersconferentie. Is er toch nog kans op versoepelingen? Vanavond het laatste nieuws van politiek verslaggever Nynke de Zoeten. En we spreken Mark Kramer, internist en lid van de Raad van bestuur van het UMC Amsterdam. Hij vindt dat de terrassen open kunnen.

'Open terrassen om grote incidenten te voorkomen'

Italiaanse maffia aast op miljarden EU-herstelfonds

Calabrië, een armere Zuid-Italiaanse regio is zwaar getroffen door de pandemie. Net als in de rest van Italië kunnen ze hier de miljarden uit het Europese herstelfonds goed gebruiken. Maar volgens Italiaanse anti-maffia-onderzoekers aast ook de 'Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië, op het geld. Europacorrespondent Saskia Dekkers was in Calabrië. We spreken ook Alex Brenninkmeijer, van de Europese Rekenkamer.

'De 'Ndrangheta is uit op Europese coronamiljarden'

De lessen van het windmolenverzet

De rechter doet deze week uitspraak in een zaak tegen twee mannen die het gezicht waren van het verzet tegen de komst van windmolens in Groningen en Drenthe. De rechtszaak lijkt een afsluiting van wat tien jaar geleden begon als de eerste grote protesten tegen windparken in Nederland. Welke lessen heeft de overheid tien jaar later geleerd?

'Veel windmolens niet gebouwd uit vrees voor verzet'

Incident nucleaire installatie Iran aanslag door Israël?

Heeft Israël een rol gespeeld bij de aanslag op de belangrijke nucleaire installatie in Iran van afgelopen zondag? Functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendienst zeggen van wel. Volgens Iran heeft 'nucleair terrorisme' een storing veroorzaakt in een fabriek waar uranium wordt verrijkt. Het Iraanse kernprogramma zou ernstige schade zijn toegebracht. Het incident gebeurde tegen de achtergrond van verkennende onderhandelingen met Iran over een nieuw atoomakkoord. Komen die onderhandelingen nu in gevaar? we spreken met Ali Vaez, Iran-expert in de International Crisis Group.

'Iran staat bekend om zijn geduld en zal niet gelijk wraak nemen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl