Nieuwsuur
ANP

Vera Bergkamp (D66) nieuwe Kamervoorzitter

Vera Bergkamp is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De D66'er haalde in de eerste en enige stemronde 74 van de 139 geldig uitgebrachte stemmen. Ze versloeg daarmee haar tegenkandidaten Khadija Arib (PvdA, 38 stemmen) en Martin Bosma (PVV, 27 stemmen). Arib was sinds 2016 voorzitter en werd door veel leden gewaardeerd, maar blijkt dus toch niet meer populair genoeg. We bespreken de uitslag met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

Bergkamp verslaat Arib

Familiebedrijven onder druk door nieuwe belastingplannen

Wie bij een familiebedrijf alleen denkt aan de bakker op de hoek heeft het mis. Er zijn in ons land zo'n 275.000 familiebedrijven, soms ter waarde van miljarden euro's. Samen zijn ze goed voor 30 procent van de werkgelegenheid. Om te zorgen dat ze van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven, geldt een gunstig belastingtarief. Maar dat kan onder een volgend kabinet veranderen. Er liggen voorstellen om de belasting op overdracht flink te verhogen - tot woede van de bedrijven.

'Dit zou het einde van veel familiebedrijven betekenen'

EMA oordeelt opnieuw over AstraZeneca

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA meldt in een nieuw oordeel dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. De problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet.

Verschillende landen stopten met prikken met AstraZeneca. Ook Nederland besloot een prikpauze in te lassen tot het nieuwe EMA-advies. Het EMA zegt nu dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. Maar is het vertrouwen in het middel nog te herstellen? Te gast is hoogleraar Hedwig te Molder, expert op het gebied van vaccinatiecommunicatie.

Kan overheid vertrouwen Astra-twijfelaars terugwinnen?

Hoe China kritiek pareert

In ons vierde en voorlopig laatste deel over de invloed van China vanavond een kwestie die het land blijft achtervolgen: de omgang met mensenrechten. Naarmate de rol van China op het wereldtoneel groter wordt, stuit het land ook vaker op directe kritiek. En om die kritiek te pareren, grijpt Peking naar een aantal drukmiddelen.

'China raakt er steeds meer van overtuigd dat het Westen is uitgespeeld'

STER reclame