Tienduizenden euro's vergoeding bij ontslag, is dat wel van deze (corona)tijd?

  • Floor Ligtvoet en Karel Ornstein

  • Floor Ligtvoet en Karel Ornstein

De wet die werknemers standaard recht geeft op een vergoeding bij ontslag is veel te star. Dat stelt kantonrechter Ellen de Groot in Nieuwsuur. In de coronacrisis is het in sommige gevallen echt onredelijk om volledige vergoedingen van de werkgever te verwachten, vindt zij.

Er zijn mkb'ers die hun pensioen en spaargeld al kwijt zijn en door de transitievergoeding voor hun personeel hun schuldenlast verder zien toenemen, schetst zij: "Het is de vraag of we dat maatschappelijk moeten willen. Het voelt niet goed."

Tot 84.000 euro per werknemer

Iedere werknemer, of diegene nu een tijdelijk of vast contract heeft, heeft recht op een zogeheten transitievergoeding bij ontslag. De hoogte hangt af van de duur van het contract en het salaris. Een werknemer heeft recht op een derde maandsalaris per heel dienstjaar.

De rechter kan nu niet anders dan beslissen dat de werkgever de vergoeding, die kan oplopen tot maximaal 84.000 euro per werknemer, moet betalen. Zo staat het immers in de wet. De Groot: "Wij kunnen hierin geen maatwerk leveren."

Dat merken ook ondernemers Frits van Dijk en Tina Storteboom. Allebei moesten ze medewerkers ontslaan door de coronacrisis. Bij Tina eiste één werknemer 10.000 euro vergoeding:

'Ik wist echt niet meer hoe ik het moest doen.'

Volgens Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland kunnen 10.000 bedrijven in Nederland hun personeel nu bij ontslag geen transitievergoeding uitkeren. Ze moeten personeel ontslaan om hun maandelijkse kosten omlaag te brengen en te overleven, maar lopen tegen de dure vergoeding aan. "Daar hebben de meeste bedrijven op dit moment geen geld voor." Ze zitten volledig klem, stelt Biesheuvel.

Kantonrechter De Groot mist de ruimte om in die gevallen, waarbij een kleine ondernemer er financieel alles aan heeft gedaan om zijn bedrijf draaiende te houden, te beslissen dat de transitievergoeding vervalt of wordt verlaagd.

'Werknemer heeft er recht op'

Onderling kunnen werkgever en werknemer daar overigens wel toe besluiten. Maar alleen als de werknemer daar mee instemt. Vakbond CNV ziet dat werkgevers nu de druk op hun werknemers opvoeren om van hun rechten af te zien. "Dat is niet terecht", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Je hebt als werknemer recht op die transitievergoeding, ook als het slecht gaat. De werkgever moet gewoon betalen." Aan de wet moet volgens hem niet worden getornd.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken wil ook vasthouden aan de huidige wet. Hij noemt de transitievergoeding in deze onzekere tijd van groot belang voor werknemers. "Het dient als compensatie voor ontslag en daarmee als middel om verlies van inkomsten op te vangen", zo schreef hij eerder aan de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl