Oproep mbo: 'Corona is tijdelijk, kies tóch voor horeca, evenementen of toerisme'

  • Linda de Groot

    verslaggever

  • Linda de Groot

    verslaggever

Verschillende mbo-scholen zien het aantal aanmeldingen voor opleidingen in de horeca, toerisme en evenementen teruglopen.

Middelbare scholieren zijn huiverig om voor zo'n opleiding te kiezen omdat de sectoren door corona al meer dan een jaar grotendeels stilliggen. Toch roepen de scholen leerlingen op met hun hart te kiezen, want op de langere termijn zijn er ook in deze sectoren weer veel arbeidskrachten nodig.

"We zien de aanmeldingen halveren. Maar als je nu een opleiding gaat kiezen, moet je juist een beetje anticyclisch denken, want als je klaar bent zal er meer dan genoeg werk zijn", zegt Gert-Jan Lantinga, voorzitter van het college van bestuur van MBO Amersfoort.

Op dit moment zijn de kansen in bijvoorbeeld de horeca niet goed. "Daar moeten we eerlijk over zijn", zegt Lantinga. Maar volgens hem is de situatie van zeer tijdelijke aard. Zodra de cafés en restaurants weer opengaan, ziet de arbeidsmarkt er totaal anders uit. "Hugo de Jonge zegt dat in juni iedereen geprikt is, weliswaar met een slag om de arm. Maar toch: ik ga ervan uit dat de horeca binnenkort echt opengaat. En dan zul je zien dat er enorm veel werk is."

Ook Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman adviseert leerlingen om niet te veel naar de korte termijn te kijken. "Kijk vooral naar de sectoren waar veel vacatures waren voor deze crisis, in 2019. Dan zie je dat er grote tekorten waren aan mbo-ers in de horeca, bouw en zorg."

Minder studenten opleiding stewardess

De vooruitzichten op werk in de luchtvaart zijn op korte termijn een stuk slechter. Dat erkent het MBO College Airport. "Ik vind dat je de luchtvaart moet volgen in de bewegingen. En daar is wat aan de hand", zegt Philip Mol van het MBO College Airport. De school laat daarom het komende jaar minder studenten toe tot de opleiding tot stewardess.

Maar voor andere toerisme-opleidingen blijven de aanmeldingen ook achter en dat is onnodig, vindt Mol. "Een opleiding duurt 3 tot 3,5 jaar. Dan zitten we in een fase dat we dit achter ons hebben gelaten." Beide mbo-scholen zijn bezorgd dat veel leerlingen nu voor de havo kiezen in plaats van het mbo.

Lantinga blikt terug op de vorige crisis, de financiële crisis. De bouw lag toen grotendeels stil en daardoor kozen veel minder studenten voor een opleiding in die richting. "Nog geen twee jaar later kreeg het mbo te horen dat er te weinig studenten bouw werden opgeleid", vertelt Lantinga. Mol vult aan: "Terwijl het mbo zo mooi is, daar liggen zoveel kansen. De jongeren hebben hun hele toekomst nog voor zich. Kies met je hart en kijk naar de lange termijn."

Toch ziet econoom Bouman nog wel een addertje onder het gras: wanneer gaat deze crisis eindigen? "Vorig jaar hadden we niet gedacht dat het nu nog onduidelijk is of we in deze zomer wel op vakantie kunnen." En de corona-crisis zal ook voor structurele veranderingen zorgen. "Het aantal zakenreizen zal afnemen, we blijven meer thuiswerken. En durven mensen straks nog wel naar massa-evenementen? Het heeft allemaal effect op de werkgelegenheid in deze sectoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl