ANP

De uitzending van 7 maart: 'Nederland versneld open met testbewijs' / Huurhuizen op tijd gasvrij blijkt onhaalbaar / Iedereen kan deepfakes maken

Hoe ziet een veilig test- en toegangsbeleid eruit?

We nemen een kijkje bij André Hazes in de Ziggo Dome. Na een jaar zonder concerten zijn er 1300 fans aanwezig in de concertzaal - onder strenge voorwaarden. Het evenement is onderdeel van Fieldlab: een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid om te onderzoeken hoe grote evenementen coronaproof kunnen worden gehouden. We bespreken met Mariëtte Hamer, voorzitter van de Denktank Coronacrisis, hoe een grootschalig test- en toegangsbeleid eruit zou kunnen gaan zien.

'Nederland kan versneld open met testbewijzen'

Afspraak Klimaatakkoord huurhuizen aardgasvrij wordt niet gehaald

Het is er wat minder over gegaan, maar de huursector heeft ook een grote opgave afgesproken in het Klimaatakkoord. Woningcorporaties, warmte- en bouwbedrijven spraken de ambitie uit om uiterlijk in 2022 100.000 bestaande huurwoningen aardgasvrij of 'aardgasvrij-ready' te maken. Die doelstelling is niet realistisch, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Doelstellingen zijn 'niet haalbaar' en 'niet realistisch'

Zelf makkelijk deepfakes maken met nieuwe gratis tool

Jezelf digitaal klonen? Een virtuele versie van een overleden persoon om mee te kunnen praten? Het kan met nepvideo's: zogenaamde deepfakes. En die zijn binnenkort door iedereen met een telefoon of laptop te maken. Vorige week kwam Epic Games met de tool MetaHuman: een generator die heel realistische geanimeerde 'mensen' produceert. Volgens Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma een "revolutionaire" tool. Niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van de 'nepmensen', maar ook omdat de tool gratis zal zijn. "Iedereen kan dit straks thuis doen. Sommigen noemen het al de democratisering van creativiteit."

'We zijn op een punt dat je niet meer zeker weet wat echt is en wat nep'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl