Nieuwsuur
Nieuwsuur

Wat kost woning aardgasvrij maken?

Het gaat er deze campagne nog nauwelijks over, maar Nederland staat aan het begin van een ongekende verbouwing. Alle negen miljoen woningen en gebouwen moeten van het gas af, voor het klimaat. In de wijken waar men er als proef al mee begonnen is, is nu voor het eerst gedetailleerd gekeken naar het kostenplaatje.

Die blijken veel hoger dan verwacht en zullen de komende jaren bovendien amper dalen. Nieuwsuur spreekt met de onderzoeker van het nieuwe rapport en ging naar het Friese Garijp waar ze de hoge kosten herkennen.

'Het is complex en kost veel meer dan verwacht'

IC's liggen vol in Hoorn

Terwijl de roep om verdere versoepelingen hard klinkt, zijn de besmettingen in de veiligheidsregio Noord-Holland Noord juist heel erg toegenomen de afgelopen dagen, met name in Hoorn. In de eerste golf werd die regio niet hard getroffen, maar er werden gisteren 133 mensen positief getest. Minister de Jonge riep vandaag lijsttrekkers dan ook op behoedzaam te zijn met uitspraken over versoepelingen. Hij verwees daarbij naar de kop van Noord-Holland.

We gaan langs in het Dijklander ziekenhuis en we spreken burgemeester Jan Nieuwenburg.

Burgemeester: 'Terrassen moeten weer open kunnen'

Genomineerden Libris Literatuurprijs

Vanavond worden in Nieuwsuur de zes genomineerden voor de Libris Literatuurprijs 2021 bekendgemaakt, de meest prestigieuze literatuurprijs van het Nederlands taalgebied. We verrassen traditiegetrouw de zes genomineerden en juryvoorzitter Lilianne Ploumen licht de keuze toe.

'Hier moet ik de rest van de dag van bijkomen'

Doorrekening verkiezingsprogramma's

Ook deze verkiezingen komen het Centraal Planbureau en Planbureau voor de Leefomgeving met een doorrekening van de verkiezingsprogramma's. Wat zijn de gevolgen voor de overheidsfinanciën en voor de klimaatdoelen? Huiseconoom Mathijs Bouman geeft toelichting.

'Alle partijen willen meer geld uit gaan geven'

Morgen weer verkiezingsuitzendingen

Vanaf morgen gaan we weer verder met onze verkiezingsuitzendingen. Dinsdag schuift Esther Ouwehand aan in de studio, gevolgd door Gert-Jan Segers (ChristenUnie) op woensdag, Lilianne Ploumen (PvdA) op donderdag en Lilian Marijnissen (SP) op vrijdag.

Afgelopen week waren Thierry Baudet (FvD), Liane den Haan (50Plus) en Kees van der Staaij (SGP) al te gast. Over die uitzendingen lees en zie je hier meer.

STER reclame