Thierry Baudet Nieuwsuur
Nieuwsuur
Richting de stembus

De lijsttrekker van Forum voor Democratie, Thierry Baudet voelt zich niet aangesproken dat zijn partij in Brabant beschuldigd wordt van kiezersbedrog. "Als we genoeg zetels hadden gehad, hadden we de boel om kunnen gooien", zegt de zelfverklaarde partijkartelbestrijder.

In Noord-Brabant werd FvD de één na grootste partij en maakt er deel uit van het provinciebestuur, samen met CDA en VVD. Maar Brabander Pascal Spelier is teleurgesteld. Hij is voorzitter van de actiegroep Groen in Zicht (met 600 leden) en vecht windturbines in Brabant aan. "We hebben Forum voor Democratie beticht van kiezersbedrog, omdat ze van windturbines, waar ze tegen zouden zijn, een groot punt hebben gemaakt in het verkiezingsprogramma."

In het Brabantse coalitieakkoord zegt FvD een "betrouwbare partner" van het klimaatakkoord te zijn en "ontkomen (we) niet aan het plaatsen van windmolens op Brabants grondgebied om die doelstellingen te halen". En dus komen er - naar het zich laat aanzien - een vijftigtal windturbines van zo'n 200 meter hoog tussen Oss en Den Bosch. Spelier: "Bij nader inzien blijkt de stelligheid waarmee FvD zich uitspreekt tegen windturbines vooral verkiezingsretoriek te zijn geweest."

Zwarte Piet

Baudet zegt dat als een partij bij z'n principes blijft er niet veel bereikt wordt. "Dan heb je fundamentele meningsverschillen met CDA en VVD. We hebben er nu wel voor gezorgd dat er in Brabant minder windturbines komen", zegt Baudet. "Als wij genoeg zetels hebben, hoeven we dat niet te doen. Maar we zijn niet groot genoeg voor een absolute meerderheid waarmee we de boel compleet kunnen omgooien. Wij hebben met veel wikken en wegen afgewogen dat we meer kunnen betekenen als we meedoen."

Het is niet het enige punt in Noord-Brabant. De PVV diende een motie in om boeken met Zwarte Piet in de bibliotheken te behouden. Tot verbazing van de PVV stemde FvD daar tegen. In het verkiezingsprogramma van FvD staat dat er "geen geld naar projecten of organisaties moet die Nederlandse tradities zoals Zwarte Piet trachten te ondermijnen." Baudet: "Het is tenhemelschreiend. Als het aan ons ligt, zou het niet gebeuren. Dit komt door het CDA en de VVD."

Zo reageerde Thierry Baudet op het verwijt van Pascal Spelier in Nieuwsuur:

Thierry Baudet in Nieuwsuur over de windmolens

Twee jaar geleden was FvD dé grote verrassing van de Provinciale Statenverkiezingen. Uit het niets werd het de grootste partij van Nederland. In een klap had de partij 86 Statenleden, 3 gedeputeerden en 12 senatoren. Maar vlak na de grote overwinning krijgt Baudet ruzie met mede-oprichter Henk Otten. Die laatste splitst af en neemt enkele volksvertegenwoordigers mee.

De grote klap kwam afgelopen november. Er ontstaat ophef over aanhoudende antisemitische en homofobe appjes binnen de jongerenclub van FvD. De helft van de top-tien voor de Tweede Kamerverkiezingen stapt op. En daar blijft het niet bij. Na de eclatante zege van 2019 hebben inmiddels 74 van de 110 volksvertegenwoordigers de partij verlaten.

Machtsgreep

Volgens Baudet zijn mensen weggegaan omdat ze "politicusje wilden spelen". "Ze wilden een geschikt moment hebben om zich af te splitsen. Mensen die echt iets anders willen, krijgen allemaal mensen om zich heen die een beetje willen meedoen. Dat geeft frictie. Ik denk dat de patij er ontzettend goed voor staat met een fantastische campagne."

Baudet gaat er met een gestrekt been in en zegt dat er in Nederland sprake is van een machtsgreep. "Rutte heeft in tien jaar een ravage aangericht. Ik denk dat heel Nederland ziet dat de lockdown moet veranderen. Ik buig niet. Ik ga voor mijn ideaal: het bevrijden van Nederland."

STER reclame