Nieuwsuur

Jonge innovatieve bedrijven zijn belangrijk voor de kenniseconomie die Nederland wil zijn. Daar zijn alle politieke partijen het wel over eens. Maar volgens jonge tech-ondernemers moeten ze in Den Haag veel meer doen om het innovatieklimaat hier te verbeteren.

"Startups zijn een goed vehikel om Nederland beter te maken", vindt Joris van Doorninck. Samen met medestudent Daan Alkemade bedacht hij de dating-app Breeze. "We mogen de overheid dankbaar zijn voor de corona-overbruggingsregeling en de subsidie die we kregen om ons algoritme te ontwikkelen." Maar de studenten vinden ook dat het in Nederland nog relatief lastig is om startkapitaal aan te trekken. In andere landen wordt er volgens hen meer risico genomen.

Dat beaamt ook uitvinder Bob Hendrikx. "Ik heb veel vrienden die na hun afstuderen goede ideeën hebben, maar dan komt de realiteit. Ik moet gewoon mijn huur betalen en ik heb geld nodig dus ik ga in dienst."

Volgens de ondernemers is het een grote stap om als afgestudeerde met een klein budget iets voor jezelf te beginnen. Daar ligt wat hen betreft een taak voor de politiek:

'In Amerika is het veel makkelijker om met een vet idee geld te verdienen'

Bekijk hieronder de eerdere afleveringen in deze serie:

STER reclame