De uitzending van 19 februari: De impact van de Britse variant / Facebook blokkeert Australisch nieuws / De plannen van Biden voor Europa? / Verdwenen zorgbanen juist nu hard nodig

Wat betekent de Britse variant voor de maatregelen?

Een van de belangrijkste redenen voor de strengere coronaregels en de avondklok, was de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Deze mutatie is besmettelijker dan de 'klassieke' variant en zou daarom tot een heftige derde golf kunnen leiden. Worden de zorgen werkelijkheid, of valt het mee? We bespreken met hoogleraar interne geneeskunde Olaf Dekkers hoe de komende maanden eruit gaan zien.

Wat betekent de Britse variant voor de maatregelen?

Facebook blokkeert Australische nieuwsfeeds

Opeens zette Facebook deze week de knop om. Australische nieuwsmedia en gebruikers konden geen nieuws meer delen. De reden is een strijd die Facebook en Google voeren met de Australische overheid over een nieuwe mediawet, waardoor techplatforms uitgevers moeten gaan betalen. Google besloot deze week zaken te doen met uitgevers en heeft een aantal deals gesloten. Facebook koos een andere route en laat zien welke macht het heeft als het erop aankomt.

We spreken Europees Parlementslid Paul Tang over wat deze ontwikkelingen voor Nederland betekenen. Te gast is Marietje Schaake, directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de Stanford universiteit.

Facebook blokkeert Australische nieuwsfeeds

Wat betekenen de plannen van Joe Biden voor Europa?

De Münchner Sicherheitskonferenz vindt vandaag en morgen plaats: de grootste veiligheidspolitieke bijeenkomst van het jaar. Ruim 450 staatshoofden, regeringsleiders, ministers en vertegenwoordigers van NGO's, media en academici praten daar over uitdagingen op veiligheidsgebied. De Amerikaanse president Joe Biden houdt 's middags een toespraak. We onderzoeken wat de plannen van de VS voor Europa betekenen.

Welke boodschap heeft Joe Biden voor Europa?

Verdwenen zorgbanen nu hard nodig

De coronacrisis heeft een vergrootglas gelegd op hét structurele probleem van de zorgsector: het personeelstekort. Door bezuinigingen zijn tienduizenden zorgbanen verdwenen die nu hard nodig zijn, bijvoorbeeld in de ouderenzorg. In de serie Buiten het Binnenhof kijken we hoe de politieke keuzes uitpakken in de praktijk. Vandaag is verslaggever Jan Eikelboom in Lelystad. Ook daar moesten in de eerste lockdown de verpleeghuizen dicht.

'Voor sommigen ben je het enige aanspreekpunt gedurende de gehele dag'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl