Een studentenprotest tegen online onderwijs op het Museumplein

De uitzending van 11 februari: 'Zet jongeren vooraan' / Wanhoop bij 60-minners met aandoening / Gaat Draghi Italië redden? / Nederland in 2050

De grote gevolgen voor jongeren van de coronacrisis

De geestelijke gevolgen van de lockdown voor jongeren zijn volgens een groep van zeven prominenten, onder aanvoering van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, niet meer verantwoord. "De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan", schrijven ze in een manifest.

Wat willen ze precies? Halsema is te gast en licht de oproep verder toe.

'Jong zijn staat bovenaan de lijst van verboden gedrag'

Waar staan 60-minners mét een medische indicatie in het vaccinatieschema?

Afgelopen vrijdag kwam minister Hugo de Jonge met een nieuwe vaccinatiestrategie: waar mensen met een medische indicatie in eerdere planningen nog aan de beurt waren vanaf half februari, is deze groep nu opgedeeld in mensen met een hoog risico en de rest.

De groep die een hoog gezondheidsrisico loopt, krijgt vanaf maart een vaccin - als die geleverd worden. De rest van de groep schuift naar achteren en is vanaf mei aan de beurt voor een prik van AstraZeneca. Branchevereniging IederIn schat dat zo'n 250.000 mensen zichzelf al bijna een jaar isoleren, uit angst voor corona. Het lange wachten leidt inmiddels tot wanhoop.

'Deze kwetsbaren kunnen gewoon niet langer wachten'

Politieke crisis in Italië

Voormalig ECB-president Mario Draghi is door de Italiaanse president gevraagd een nieuwe regering te vormen. Hij moet een poging doen om tot een zakenkabinet te komen, nadat de gevallen coalitie het niet eens werd. Naast de grote klap die het virus de Italiaanse gezondheidszorg heeft uitgedeeld, heeft de coronacrisis ook de Italiaanse economie zwaar getroffen. We spreken de Nederlandse historicus Pepijn Corduwener.

'Er is echt een gevoel van crisis en urgentie bij partijen in Italië'

Nederland in 2050

Hoe ziet ons land er over 30 jaar uit? Als grote beleidswijzigingen uitblijven, gaan we een gedaantewisseling tegemoet. Tot 2050 groeit de bevolking met twee miljoen inwoners, voornamelijk door immigratie. En we vergrijzen enorm. Vanavond het slot van de serie. Nu over de vraag wie er dan zorgt voor de ouderen.

Wie zorgen straks voor onze ouderen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl