De uitzending van 2 februari: Kabinet versoepelt maatregelen, waarom nu? / 'GGD opereert middenin de orkaan' / Horecaondernemers zien brood in dark kitchens 

Kabinet versoepelt maatregelen, waarom nu?

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Al duidelijk is dat de basisscholen en kinderopvang maandag weer open gaan. Waarschijnlijk mogen winkels een paar dagen later open voor het afhalen van bestellingen. En als de cijfers blijven dalen, stopt volgende week de avondklok.

Het kabinet gaat met deze versoepelingen verder dan wat het OMT adviseerde. Ook andere epidemiologen hadden bijvoorbeeld liever gezien dat alléén het lager onderwijs, onder strenge voorwaarden, zou heropenen. De coronasituatie is nog erg zorgelijk, benadrukken zij, vooral door de snelle opmars van de Britse virusvariant.

Waarom kiest het kabinet nu toch voor het deels loslaten van de lockdown? We spreken met politiek duider Arjan Noorlander en arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten.

'We zitten in een spannende, onzekere fase van de pandemie'

'De GGD opereert middenin de orkaan'

Normaal werkt de GGD in de relatieve luwte, maar door corona is voor de organisatie alles anders. De laatste weken staan GGD-medewerkers onder nog meer druk. Op Urk werd een teststraat in brand gestoken en ook in andere plaatsen kwam het geweld dichtbij. Hoe gaan GGD-medewerkers om met de spanningen? We kijken mee bij de GGD Rotterdam-Rijnmond, waar speciale mobiele testlocaties vorige week werden gesloten vanwege de dreiging van rellen.

'De samenleving is moe, maar wij zijn ook moe'

Horecaondernemers zien brood in dark kitchens

De coronacrisis heeft geleid tot een enorme groei in het aantal bezorgmaaltijden. Steeds meer restaurants zien daarom kansen in een opkomend bedrijfsmodel: zonder stoelen en tafels en zonder afhaal, liefst gevestigd op een goedkope locatie. Het eten kan alleen worden bezorgd.

In het buitenland is het concept van dark kirchen al groot. Wordt het in Nederland ook meer dan een hype?

Geen stoelen, geen tafels, geen afhaal: restaurants zetten in op dark kitchen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl