Nieuwsuur
ANP

Rellen in Nederland

Hoe gaat het nu verder? In verschillende steden liepen demonstraties - in eerste instantie tegen coronaregels en de net ingevoerde avondklok - uit op heftige rellen. De politie moest afgelopen weekend in zeker vijftien steden hard ingrijpen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Premier Mark Rutte veroordeelt de relschoppers en noemt het 'crimineel geweld'. Politiebondbestuurder Koen Simmers sprak in Nieuwsuur de vrees uit dat dit weekend de voorbode was van dagen of weken van rellen. Met politiechef Willem Woelders bespreken we in de uitzending de stand van zaken na dit weekend. Hoe gaat het nu verder en wat doen politiek en politie?

Opnieuw rellen na ingaan avondklok, politie schaalt op

CDA-denktank: sta kweken embryo's toe

Het kweken van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek moet worden toegestaan, zegt het wetenschappelijk instituut voor het CDA. Dat is een koerswijziging binnen de partij en dat kan interessante mogelijkheden bieden voor de wetenschap. Wetenschappers vragen namelijk al jaren om een verruiming van de Embryowet.

Veel wetenschappers willen dat het toegestaan wordt om hele vroege embryo's te onderzoeken. Nu mag dat niet, maar het is essentieel om wetenschappers verder te helpen in onderzoek naar bevruchting, ivf-behandelingen en bijvoorbeeld erfelijke spierziekten.

Embryo's kweken voor onderzoek stap dichterbij

Brussel wil opheldering over productie AstraZeneca-vaccin

De Europese Commissie wil meer uitleg van farmaceut AstraZeneca over waar bestelde vaccins zijn gebleven. "De EU wil precies weten welke doses tot dusver op welke plek door AstraZeneca zijn geproduceerd. En als ze zijn geleverd, aan wie", zei Eurocommissaris Stella Kyriakides.

Vrijdag werd bekend dat de farmaceut de leveringen aan de EU in het eerste kwartaal met 60 procent terugschroeft. Vanavond zitten de Commissie en AstraZeneca om tafel. Heeft Brussel wel een stok om mee te slaan? We spreken met EU-correspondent Sander van Hoorn.

Commissie eist opheldering van AstraZeneca

STER reclame