'Vaccinatievoordringers' zorgen voor wachtlijsten

  • Dieuwke van Ooij en Sophie van der Meer

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij en Sophie van der Meer

    verslaggever

Zorgpersoneel dat geen voorrang heeft bij een coronavaccinatie, is tóch al ingeënt. Dat blijkt uit gesprekken van Nieuwsuur met meerdere zorginstellingen. Het gaat om bijvoorbeeld kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen. Maar ook medewerkers die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn, hebben van hun werkgever toch toestemming gekregen om zich te laten inenten. Gevolg is dat veel verpleeghuispersoneel op de wachtlijst staat.

In de vaccinatiestrategie van de minister zou het personeel van de verpleeghuizen voorrang moeten krijgen. "We maken ons ernstig zorgen", zegt Andrea Reidsma van SPOT, de vereniging die de belangen van kleinschalige woon- en thuiszorgorganisaties behartigt. "De impact hiervan is groot. Het personeel in de verpleeghuizen staat toch al onder druk en als er nu weer onduidelijkheid komt, is dat niet goed."

Standaardbrief

Het 'voordringen' zou zijn ontstaan na een brief van Hugo de Jonge aan de zorginstellingen, op 4 januari. Daarin deed de minister van Volksgezondheid de oproep om ook al afspraken in te plannen voor de groepen die later aan de beurt zijn. "Zo ontstond verwarring", merkte Reidsma, als directeur van Zorggroep Valuas.

"We kregen een standaardbrief van het ministerie, die we moesten kopiëren voor onze mensen op ons eigen briefpapier. Dat was erg makkelijk en er werd niet gecontroleerd of dat ook echt de mensen waren die aan de beurt zijn", zegt Reidsma.

Verwarring bij de thuiszorg, maar ook bij de gehandicaptenzorg. Het personeel krijgt maar moeilijk een afspraak. Volgens Boris van der Ham, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, was er tot 4 januari duidelijkheid. Maar daarna bleek dat de gehandicaptenzorg niet meer aan de beurt komt. "En dat terwijl het juist ook bij ons belangrijk is ringbescherming op te bouwen rond de kwetsbare groep."

Nog meer vertraging

Ook de ouderen dreigen door nieuwe vertragingen langer te moeten wachten op een prik. Zorgwekkend, vindt Bart-Jan Kullberg, voorzitter van de Gezondheidsraad. "We zitten in een ingewikkelde situatie van schaarste. Maar ieder vaccin dat je aan een ander geeft, is niet beschikbaar voor ouderen."

Hillie Mollenaar is 75 jaar oud en wacht met smart op haar vaccinatie. Ze schrikt enorm als ze hoort van het 'voordringen'.

Hillie (75) schrikt van voordringen: "Schandalig"

Al weken is er veel te doen om de volgorde van vaccinatie. De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet al drie keer om ouderen en kwetsbaren als eerste te vaccineren, maar het kabinet besloot telkens anders. Intussen is het vaccinatieschema wel al meerdere keren aangepast. Zo werd dus besloten om ziekenhuispersoneel voorrang te geven, nadat in Nieuwsuur daarvoor werd gepleit.

De stand van zaken op dit moment: de ziekenhuizen zijn begonnen met het vaccineren van hun eigen personeel. Dat gaat om zo'n dertigduizend vaccins. Daarna zijn de medewerkers van verpleeghuizen aan de beurt, dan de medewerkers in de gehandicaptenzorg en vervolgens medewerkers van de wijkverpleging. Pas daarna komen patiënten en ouderen in verpleeghuizen en thuiswonenden in aanmerking voor een inenting.

Oproep Gezondheidsraad

GGD Nederland reageert op de situatie in de zorginstellingen: "We kunnen dit niet kwantificeren. Het is begrijpelijk vanuit hun verantwoordelijkheid jegens hun medewerkers, maar de volgorde is er om de meest kwetsbaren te beschermen. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de uitnodigingen en de controle daarop."

Het ministerie van Volksgezondheid zal morgen - in een brief aan de Tweede Kamer - ingaan op het advies van de Gezondheidsraad om ouderen als eersten te vaccineren. Kullberg verwacht dat het kabinet zijn oproep nu wel overneemt. "Het zou mij zeer verbazen als ze dat niet doen. Er zijn steeds meer argumenten dat het beter is voor de ouderen zelf, maar ook voor het zorgsysteem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl